Путин с люта закана към Запада: Ако сторят това, което обмислят, ще има сериозни последствия

ЕВРОПА СВЯТ

Руският президент Владимир Путин даде ясно да се разбере, че Русия ще предприеме незабавна реакция, ако съюзниците позволят на Украйна да използва западни оръжия, с които да атакуват цели на нейна територия.

В момента се забелязва силно разделение между 27-те страни-членки на ЕС по този въпрос, но Кремъл вече нееднократно предупреди, че това ще доведе до още по-голяма ескалация и напрежение между Русия и Западния свят.

Ще има много сериозни последствия. Държавите (от ЕС и НАТО, бел.ред.) би следвало да са наясно, че това би било опасна игра, закани се стопанинът на Кремъл.

Путин не се поколеба да предупреди, че ако Украйна получи такова разрешение, първи ще усетят последствията „малките страни“ с гъсто население.

„Това би представлявало ескалация и още една стъпка към тежък конфликт в Европа“, напомни руският президент, цитиран от 20minutos.

Борел: Държавите в ЕС сами ще преценят дали да разрешат доставеното от тях оръжие да се ползва по цели в Русия

Вчера върховният представител на ЕС по външна политика и сигурността Жозеп Борел обясни на пресконференция след заседанието на европейските министри на отбраната в Брюксел, че Общността няма да решава дали доставените на Украйна оръжия да се използват за поразяване на цели в Русия, като тази преценка остава в ръцете на отделните държави.

Никой не може да принуди страните от ЕС да вземат такова решение, никой няма да реши това на равнище ЕС. Никоя страна в ЕС не трябва да се притеснява, че ще бъде задължена да прави нещо, което не желае, поясни Борел.

/новини бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *