ЦИК увери: Няма да има забавяне в обработката на резултатите от изборите

БЪЛГАРИЯ ИЗБИРА

ЦИК ще създаде такава организация, че резултатите да бъдат обработени в срок. Ще се обработят двойно повече числа. Ние провеждаме непрекъснато срещи и разговори с отговорните за това институции. Това заяви говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева на редовния брифинг на ЦИК във връзка с подготовката на изборите 2 в 1.

Тя каза, че няма значение за това дали първо ще бъдат броени гласовете за евровота, или тези за националния парламент. Матева обясни, че всички протоколи ще бъдат проверявани в ЦИК повторно преди да се стигне до обявяването на резултатите.

В петък ЦИК определи местата и броя на секциите, в които ще се гласува извън страната, припомни Матева.

Днес обсъждаме и може ни ще определим местата извън страната, където ще има машини за гласуване. По предварителни данни те са 245, каза още Матева.

Утре пък стартирали конслтациите с парламентарнопредставените партии и коалициите по назначаване на съставите на секционните избирателни комисии извън страната. В тях ще вземат участие от МВнР, както е по закон. 

Към момента вече има регистрирани 6 организации, които ще наблюдават изборния процес на 9 май.

ЦИК категорично възразява на твърденията, че не давала възможност на комисията по досиетата да обяви в кои партии кандидатите за евродепутати са имали принадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

“Ще продължим с кампанията и разяснителната информация за изборите“, категорична бе Матева. /Focus

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *