Днес Югозападният университет е със затворени врати в знак на протест

ТОП НОВИНИ

Днес е неучебен ден за студентите на ЮЗУ „Н. Рилски“ – Благоевград. По този начин най- голямото висше училище в Югозападна България се присъединява към взетите от съвета на ректорите решения по неизпълнение на поетите от държавата ангажименти, заложени в Закона на висшето образование. До недоволството и стачката в държавните висши училища се стигна, след като стана ясно, че правителството неглижира, или по-скоро не изпълнява поети ангажименти за увеличение на заплатите в академичните среди. На 14 май 44-ма ректори на университети разпространиха отворено писмо:

„В навечерието на най-светлия за академичната общност празник – 24 май, Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, сме принудени да се обърнем към цялата общественост в пореден опит да бъдем чути и разбрани”, пише в писмото от ректорите на държавните висши училища в България.
Те изтъкват, че преподавателите, учените и служителите в администрацията на висшите училища са гръбнакът, който формира т.нар. „елит на нацията“. Желанието им е грижата за българската наука и образование да е изведена като основен национален приоритет в политиките на държавата.

Днес /20 май/ административният персонал на ЮЗУ няма да работи и няма да се провеждат учебни занятия. Ще се извършват само дейности със спешен и неотложен характер.

https://www.swu.bg/images/otvoreno_pismo.pdf

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *