„Алфа рисърч“: При избори днес ГЕРБ-СДС получава 25.4% от гласовете, ПП-ДБ – 17.5%

БЪЛГАРИЯ ИЗБИРА

От това как ще постъпят хората след един месец няколко основни интриги ще намерят решение. Първата е с активността и респективно с обществената легитимност, която ще имат бъдещите народни представители и евентулно бъдещото правителство, излъчено от парламента. Другата интрига, която има възможност да намери разрешение в хода на кампанията, е възможността за следващо управление, защото от това как хората гласуват ще зависи каква ще е тежестта на партиите в парламента, ще се запазили сегашната структура или ще е различна. Това заяви социологът Геновева Петрова от „Алфа Рисърч“ в ефира на БНТ. 

Проучването оценява стартовите позиции на различните политически партии в началото на кампанията, каза още тя. 

Това, което наблюдаваме около 40% от избирателите изявяват желание да гласуват на предсрочните избори за Народно събрание. Двата вида избори събрани в едно мобилизира гласуването на евроизборите. В евроизборите право на гласуване нямат наши съграждани в страни извън ЕС. Това прави разлика от близо 5 пункта, обясни тя. 

ГЕРБ – СДС влизат с очаквани позиции. Те влизат с много висока мобилизация на своите симпатизанти. ПП-ДБ влиза с по-отслабени позиции в този вот. Към момента запазват втора позиция. ДПС и „Възраждане“ са с изравнени позиции. Третото място е позиция, за която до последно ще има напрежение. БСП е в лек низходящ тренд, но с 8.5% от вота на избирателите запазва преднина пред откъсналите се от нея „дисиденти“ в лицето на Солидарна България (2.6%) и Левицата (1.9%). „Има такъв народ“ има шанс да бъде представена, посочи още Геновева Петрова. 

Относно Евроизборите, тя коментира: ГЕРБ – СДС ще запазят същия брой евродепутати. При ПП-ДБ се наблюдава мбилизация – 18.5%. Към този момент „Възраждане“ има шанс да има три евродепутати. БСП ще е големият губещ, като най-вероятно три от неговите предишни мандати ще отидат към ПП-ДБ.

Проблемите пред страната: Въпреки че политическият живот през последните месеци беше доминиран от скандали и лични обвинения, за огромното мнозинство от българските граждани тези схватки са вън от грижите им и значимите за тях проблеми. Топ три на темите, за които хората искат да чуят ангажиментите на политиците в настоящата кампания са: корупция, ниски доходи, здравеопазване. Демографията, българското производство и пътната инфраструктура са следващите значими проблеми, по които избирателите очакват конкретни решения.

Данните са от последно проучване на „Алфа рисърч“, проведено в периода 25 април – 2 май, реализирано със собствени средства сред 1000 пълнолетни граждани. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *