Започна XXV юбилейно издание на ученическия национален конкурс „За хляба наш…“(СНИМКИ И ВИДЕО)

ТОП НОВИНИ

Над 1 200 ученика от цялата страна пристигат в Благоевград за XXV юбилейно издание на Националния конкрус „За хляба наш…“, чието официално откриване беше тази вечер във фоайето на Младежкия дом.

Празникът на хляба започна с музикална програма, след което Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим и свещеници от храм „Въведени Богородично“ – Благоевград благословиха хляба, който е символ на живота и гостоприемството на българския народ.

Дядо Серафим поздрави всички организатори на конкруса, които вече повече от две десетилетия успяват да направят празник, който да поставя фокус върху българските традиции и хляба.

Приветствия към организаторите и участниците бяха отправени и от зам.-кметовете на Община Благоевград Станислав Кимчев и Боряна Шалявска.

„За мен е чест да Ви поздравя от името на кмета на Благоевград Методи Байкушев и от свое име по повод юбилейното издание на Националния ученически празник „За хляба наш…“. Всяка година празникът, посветен на Деня на Земята, е едно от най-дългоочакваните събития, защото събира деца от цялата страна и насочва погледа им към символа на живота – Хлябът. Името на конкурса „За хляба наш…“ не е случайно, то създава усещането за свързаност с минало, настояще и бъдеще. За 25 години Националният ученически конкурс се превърна в своеобразна емблема на творческия дух и традициите. “, каза Боряна Шалявска в своето приветствие.

Директорът на Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград Богдана Костадинова от своя страна заяви, че в тазгодишното издание на фестивала ще участват над 1 200, но броят им се очаква да нарастне в събота, когато отново ще има записвания. Тя съобщи, че за първи път тази година празникът се прави в рамките на три дни.

„Празникът е част от календара на Министерството на образованието и науката и ще се проведе в рамките на три дни. Вярвам, че това ще стане традиция“, добави тя.

Мая Дамянкина, която е основател на Националния конкурс припомни, че именно в Младежкия дом на Благоевград се е провело първото издание на празника през 90-те години на миналия век.

„ С огромна отговорност и уважение през годините организирахме празника на хляба“, каза добави тя, допълвайки че през годините децата на България са доказали, че уважават хляба и българските традиции.

Ето и програмата на празника за трите дни:


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *