СЗО: Употребата на алкохол и е-цигари сред младежите е „тревожна“

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ЛЮБОПИТНО

Широкоразпространената употреба на алкохол и електронни цигари сред подрастващите е „тревожна“, според доклад, публикуван днес от Световната здравна организация, която препоръчва мерки за ограничаване на достъпа, предаде АФП.

Базиран на проучване на данни за 280 000 младежи на възраст 11, 13 и 15 г. в 44 държави – Европа, Централна Азия и Канада, СЗО посочва, че докладът показва „притеснителна картина“ относно употребата на субстанции сред млади хора.  

„Дългосрочните последствия от тези тенденции са значителни и отговорните лица не могат да си позволят да игнорират тези тревожни разкрития“, посочват от СЗО.

Според доклада, обхващащ 2021-2022 г. 57% от 15-годишните са употребявали алкохол поне веднъж (момичета 59 на сто, момчета – 56%).

Данните сочат спад на тютюнопушенето – 13% от 11-15 годишните са пушили през 2022 г. – 2% по-малко от четири години по-рано. Но докладът подчертава, че много от тях са възприели електронните цигари, които са „превзели“ подрастващите в сравнение с традиционните.

Отчетен е и спад на употребата на канабис – 12% от 15-годишните са пушили поне веднъж.

Докладът на СЗО съдържа данни и за българските подрастващи.

Една пета от 11-годишните български момчета са пили поне веднъж алкохол – по този показател страната ни е на първо място заедно с Молдова. За 13-годишните момчета в България делът е вече близо една трета (32%).

Най-високият процент 15-годишни, употребили канабис през последните 30 дни, е в България – момчета (19%), и в Канада – момичета (15%). 

/бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *