Как партиите влизат в битката за гласовете на избирателите?

БЪЛГАРИЯ ИЗБИРА

Обратното броене до парламентарните избори започна. Очакват ли ни нови изненади и може ли да се създаде стабилно управление след предсрочния вот? Кои партии и коалиции ще влязат в следващия парламент? Коментар на политологa и бивш евродепутат проф. Светослав Малинов, социологът Андрей Райчев и социалния антрополог Харалан Александров.

“Все повече ще се задълбочава противопоставянето един срещу друг. Защото само един въпрос се решава. И той е – кой колко гласа ще има. Това е толкова важно, че всичко останало е нищо. Бледнее. И защото за пръв път имаме действащ парламент по време на предизборна кампания – ще имаме това съвършено безсмислено сваляне или несваляне на председателя на НС. Това няма никакво практическо значение, а е чисто символично. Това е насочено към 9 юни. Нищо друго”, заяви Андрей Райчев.

„Политическият смисъл на случващото се в момента е очевиден – битка за власт, и то доста свирепа, в каквато сме от години вече, и в чиято арена се превръща парламента. Управлението пада жертва на всичко това. Това, което в момента наблюдаваме е омагьосан кръг. Колкото повече обясняваме, че партиите адресират само твърдите си ядра и разчитат само на най-верния си електорат, който се опитват да мобилизират – толкова повече това ще става истина. което означава, че говорено все повече ще се радикализира”, категоричен е Александров.

„Голяма щета е, че отиваме на избори. Трябва да сме наясно с това. Щетата не е само, че се нарушава стабилността, но и че след вота не се очертава естествена, лесна и стабилна коалиция. Твърде е възможно да няма мнозинство от първия и втория и да е необходим трети”, подчерта и професор Малинов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *