Случаят с българите, отвлечени от хутите в Червено море, влиза в дневния ред на ЕП

ЕВРОПА

Случаят с българите, отвлечени от хутите в Червено море влиза в дневния ред на Европейския парламент. В резолюция, която предстои да бъде гласувана в пленарната зала в Страсбург се изисква ЕС да се включи активно в усилията за бързото и безопасно освобождаване на европейските граждани, част от екипажа на кораба Galaxy Leader, който от пет месеца е задържан в Червено море. Това съобщи евродепутатът Елена Йончева.

Капитанът и помощник капитанът на кораба Galaxy Leader са български граждани. Сред отвлечените има и граждани на Румъния.

Инициативата за резолюцията е на евродепутата Елена Йончева. Тя проведе срещи по темата с върховния представител за външна политика на ЕС Жозеп Борел, както и със служители в Службата по външна дейност.

Според Йончева времето е от съществено значение. По думите й Европейската комисия трябва да даде приоритет на дипломатическите усилия и да гарантира, че ЕС поддържа своите граждани.

Тя настоява за случая да се приеме отделна, спешна резолюция. Елена Йончева получи подкрепата на групата на социалистите и демократите.

/новини бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *