Експерти в спор чий е служебният кабинет

ТОП НОВИНИ

Злоупотребява се с няколко бели петна в Конституцията. Струва ми се, че Румен Радев деликатно излиза извън рамката, в която може да действа. Чухме за указа за назначаване на този служебен кабинет с министър Стефан Димитров като външен министър, но не чух има ли указ за освобождаване на Димитров от поста му на посланик в Черна гора. Това заяви в ефира на бТВ журналисът Асен Генов.

Политологът проф. Румяна Коларова смята: „След като Радев подписва указ, решенията зависят от него. Той сам влезе в капан, заявявайки, че не иска да се меси в правителството. Това по Конституция не е така. От самото начало заявката на Главчев беше, че прави политически балансиран кабинет. На президента му се иска да е равно отдалечен.”

По думите ѝ начинът, по който бе оповестена смяната на министрите, е бил „идиотски”.

Социологът Андрей Райчев подчерта: „Те са три центъра на властта – Румен Радев, ПП-ДБ и Бойко Борисов. Имат ясно взаимодействие. Радев иска да е напълно понятно, че няма нищо общо с тази „гадост”.”

„Ако се върнем към писаните правила, върховното право у нас е Конституцията. Никъде няма забрана за зам.-председател на партия. Очевидно този кабинет е политически балансиран между ГЕРБ и Радев, някъде там и ДПС”, на мнение е Генов.

По думите му Радев иска да докаже колко нефелна е промяната в Конституцията: „Но тези промени не му дават право да излага невалидни аргументи – няма такова нещо като „политически неутрален кабинет”, „министър не трябва да е зам.-председател на партия” и прочие. Национално отговорното поведение предполага дипломацията ни да е на ниво.”

Коларова не смята, че става дума за поста на външен министър: „Безспорно Стефан Димитров е човек на президента. Предизборната кампания явно е да счупим държавата, за да спечелим изборите.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *