Официално беше открита новата сграда на Административния съд и Районната прокуратура в Благоевград

ТОП НОВИНИ

Магистрати, служители в съдебната система, представители на местната власт, граждани и общественици станаха част от специално събитие, с което официално беше открита новата сграда на Административен съд – Благоевград и Районна прокуратура – Благоевград.

Тя се намира в центъра на града, точно срещу съдебната палата. Новата сграда е модерна, функционална и екологична.

Сред официалните гости на събитието бяха: Боян Магдалинчев, представляващ Висшия съдебен съвет, представители на Висшия съдебен съвет и Висшия прокуроски съвет, Георги Чолаков, председател на Върховния административен съд, Мариника Чернева, заместник-председател на Върховния административен съд, Георги Николов, заместник-министър на правосъдието, Евгения Стоянова, изпълняващ функциите административен ръководител, Окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Благоевград, Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, Методи Байкушев, кмет на Община Благоевград, Радослав Тасков, председател на Общински съвет – Благоевград, Мария Димова, областен управител на Благоевград, Мария Георгиева, председател на Адвокатска колегия – Благоевград, проф. д-р Николай Марин, ректор на ЮЗУ „Неофит Рилски“ и други.

Красива музикална програма, а след това и водосвет, отслужен от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим бяха част от специалното събитие.

Стоянка Пишева, председател на Административен съд – Благоевград Стоянка Пишева припомни как е започнал работа съда през 2007 година и къде се е налагало да се помещава преди да се сдобие със собствена сграда.

Началото беше трудно, но изпълнено с вълнение и ентусиазъм. Запонахме в две помещения, предоставени ни от Районен съд – Благоевград – едно за съдии и едно за съдебни служители. Там се образуваха първите дела, там се проведоха и първите насрочени съдебни заседания. През месец май на 2007 година, дейността на съда се премести на етаж от Многофункционална сграда, който ни беше предоставен от областния управител на Област Благоевград. Тогава, Административният съд е заемаше помещения с обща площ 600 кв. м., с обособени 2 съдебни зали. Въпреки всички трудности и неудобства, с упорит труд и висок префесионализъм, успяхме да спечелим общественото доверие, уважението на професионалната общност и да утвърдим авторитета на Административен съд – Благоевград като отлично работеща институция, гарант за върховенството на закона“, допълни тя.

В новата сграда Административен съд – Благоевград ползва партерния и първи етаж и четири помещения на втория етаж, като административното обслужване и провеждането на съдебните заседания изцяло е организирано на партерния етаж.

„Днес празнуваме сбъдването на една дългогодишна мечта, която витаеше в пространството на Благоевград в продължение на 20 години. Благодарим, че тази мечта ни се сбъдна –  първо на Община Благоевград, за това, че предостави една стара, но сравнително добре запазена сграда да бъде реконструирана за нуждите на правосъдието. Получихме една мечтана сграда, която отговаря на всички съвременни изисквания – дигитализирана, екологична с много добри условия на работа, та дори и за почивка, когато можем да си позволим това“, каза от своя страна административният ръководител на Районна прокуратура – Благоевград Борислав Ковачки.

Поздрави за новата сграда, от Административния съд и Районната прокуратура, получиха и от кмета на Благоевград Методи Байкушев, който припомни, че преди да застане начело на Общината, е бил адвокат в София, но му се е наложило да бъде на дело в старата сграда, където се е помещавал Административния съд.

„В онази многофункционална сграда, имаше една функция, която със сигурност беше неподходяща за нея и това беше да е Административен съд. Новата сграда изключително много подхожда на центъра на Благоевград. Благодаря на всички замесени, на всички, които са упражнявали местната власт и приноса, който имат. На мен ми остана само да подпиша Акт 16, което отне около 4 секудни. Пожелавам от сърце творческо дълголетие – труда на съдиите, на прокурорите, освен много труден и отговорен, е и творчески труд“, допълни той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *