Петя Банкова и Стефан Димитров остават в ареста

ТОП НОВИНИ

Петя Банкова и Стефан Димитров остават в ареста, реши Софийският апелативен съд.

Делото за мярка на Петя Банкова и Стефан Димитров пред Софийски апелативен съд започна с двучасово закъснение. Причината е ново обвинение за принуда на Банкова. Съпругът на Банкова Делян Тенев също е част от защитния екип на обвиняемата.

Защитата на Стефан Димитров посочи, че „това дело по своята същност е извън пределите на правото, защото се вземат предвид не доказателства, а хипотези“.

Според адвокатът на Димитров мярката за неотклонение „задържане под стража“ е постановена под обществен и медиен натиск.“ Директорът на СДВР Любомир Николов също е разпитан. Според защитата неговите показания са тенденциозни и целят да уличат Димитров и Живко Коцев. „Пълен абсурд е свидетелят с тайна самоличност, наричан АС16“, допълни той.

Свидетелят твърди, че е имало среща между Тенчо Тенев, Живко Коцев, директорът на „Вътрешна сигурност“ Георги Георгиев и Стефан Димитров.

Димитров и Коцев пристигнали заедно, а на тази среща се търсели варианти да се дискредитира вътрешният министър и Живко Коцев да стане вътрешен министър“, посочи адвокатът на Димитров.Това са показанията на тайния свидетел.

Защитата на Димитров нарече тези показания „глупости“, целящи да придадат друг нюанс на делото. „Стана ясно, че има още един таен свидетел – АС15. Получаваме нови обвинения 5 минути преди делото. В болшинството от показанията тезите са само предположения“, заяви защитата.

„Миналата седмица получих припадък. От ВМА искаха да ме приемат, аз отказах. Но продължава. Отслабнах 7 килограма. Изолиран съм, повръщам, вие ми се свят“, така Димитров поиска по-лека мярка и допълни, че „винаги е съдействал на полицията и се надява „тази журналистическа мощ да бъде и такава, когато невиността ми бъде доказана и трябва да изчистя името си.“

Адвокатът на Петя Банкова Аделина Натина посочи, че новите обвинения срещу Банкова създават „ненормална процесуална атмосфера“. Според адвокат Натина няма доказателства за ОПГ. „Странно е, че по второто обвинение за принуда – голяма част от преместването на служители е било с цел „повишение“, повечето са от Митница „Бургас“.

Според Натина по това време резултатите на Митница „Бургас“ са отлични, тогава също са хванати рекордни количества кокаин – около 170 кг. Банкова е обвинена и в злоупотреба с власт. „Банкова е имала право да извърши тези назначения“, заяви защитата на Банкова и допълни, че Банкова е майка на две деца на 6 и 14 години, неосъждана е и не е обществено опасна.

„През цялата си кариера съм защитавала само държавния интерес, така ръководих Агенция „Митници“, видно е и от резултатите. Не съм извършвала никакви престъпления. Дори в данъчната си декларация включвам, че давам апаратамент под наем. Ситуацията, в която се намирам е абсурдна“, каза Петя Банкова в съда.

Прокуратурата посочи, че настоява за най-тежката мярка – „задържане под стража“ и за двамата обвиняеми. Според обвинението има достатъчно доказателства за обосновано предположение за вина. Защитата попита „защо другият член на престъпната група – Живко Коцев е пуснат под гаранция?“/ Focus

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *