(НА ЖИВО): Ще отпаднат ли маските? Решението на здравните власти

България ПОЛИТИКА ТОП НОВИНИ

В България след поредицата от разхлабване на мерките, е време да направим следващата крачка към живота, който познаваме от преди 13 март 2020 г, каза на пресконференция министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова.

След близо 2 години от 1 април България няма да бъде в ситуация на извънредна епидемична обстановка. Това означава, че отпадат въведените противоепидемични мерки, каза тя.

Считано от 1 април отпадат:

  • задължителното носене на маски в закрити обществени места;
  • спазване на физическа дистанция;
  • ограничението в броя на лицата, които могат да посещават едновременно обекти на закрито;
  • ограничението при осъществяване на присъствено обучение във висшите училища;
  • забрана за свиждания в болниците, в домовете за социалните услуги;
  • изискването на работодателите за присъствена работа при не повече от 50% от персонала.

Мерките няма да бъдат задължителни, а препоръчителни, уточни министърът на здравеопазването.

За срок от 3 месеца остават следните мерки, свързани с функционирането на здравната система:

  • възможността на НЗОК да заплаща на медицинска и дентална помощ средства за работа при неблагоприятни условия;
  • продължаване на действието на ТЕЛК и НЕЛК.

„Животът след пандемията никога няма да бъде същият, връщането към нормалността е относително. Всеки пети страда от пост ковид симптоми в продължение на месеци. Пострадаха много отрасли. В света около 100 млн. души загубиха работата си. Дългосрочни са последствията в сферата на образованието, а техният негативен аспект ще преодоляваме години напред. Мнозина страдат от депресии и тревожност“, заяви проф. Сербезова.

„Всяко нещо свършва рано или късно. Да кажем, че пандемията е свършила е прибързано. България е сред 4-те страни, които задържаха за дълго време най-ниски стойности на заболеваемост в Европейския съюз – това са България, Румъния, Унгария и Полша“, каза от своя страна доц. Ангел Кунчев.

Той заяви, че е силно препоръчително носенето на маски в градския транспорт, в лечебни заведения, в помещения с лоша вентилация, при струпване на много хора на открито и при възрастни хора, независимо къде се намират, най-вече за хора с хронични заболявания.

„Ако не носите маска, се подлагате на по-висок риск“, уточни той.

Доц. Ангел Кунчев препоръча продължаване на физическата дистанция, защото разстоянието от 1,5 метра осигурява петкратно разпространение на зараза. В сила ще остане и личната хигиена – миенето на ръце, както и използването на дезинфектанти или дезинфектиращи кърпички, особено където няма достъп до топла вода и сапун.

От 1 април в сила ще бъде изискването за провеждане на граничен здравен контрол за лица, влизащи у нас. Достъп ще има всяко лице от всяка точка на света, при представяне на валиден цифров сертификат – за ваксинация, преболедуване или изследване.

Отпада изискването за трите цвята на зоните по държави и ограничение за недопускане на лица от червена зона у нас.

От 1 април не отпада ваксинирането, уточни председателят на Надзорния съвет на НЗОК доц. Васил Пандов.

Запазват се в структурата на болнична помощ т.нар. ковид отделения и готовност на лечебните заведения за преструктуриране.

„Целта е преминаване в режим на нормалност в лечебните заведения“, каза още доц. Пандов.

Ковид зоните спират да функционират от 1 април.

МЗ продължава кампанията за популяризиране ползата от ваксинацията. Министър Сербезова заяви, че от починалите от COVID-19 над 94,5% не са били ваксинирани. Всичко за ваксините и ваксинацията може да се види на сайта на кампанията „Плюс мен“.

„COVID -19 ще остане с нас, но трябва да се научим да живеем с него и да има възможност да го лекуваме без това да бъде обвързано с извънредна епидемична обстановка“, каза здравният министър.

Връщането на мерките, според нея, трябва да става само на епидемиологични критерии.

Развитието на заболяването ще бъде мониторирано поне месец след 1 април, за да се установи действието след промяната. Възможно е също противоепидемичните мерки в различни области да се различават една от друга, каза още Сербезова./БНТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *