Петков: Ще има великденски надбавки за най-нуждаещите се(ВИДЕО)

България ПОЛИТИКА ТОП НОВИНИ

Ще има великденски надбавки за най-нуждаещите се у нас. Това обяви премиерът Кирил Петков преди заседанието на Министерския съвет в сряда.

„Искам да възложа на вицепремиера по еврофондовете и министър на финансите, заедно с министъра на труда и социалната политика, да изработят пакет „Великденска подкрепа” за най-нуждаещите се, така че те да посрещнат по-високите цени на храните заради войната в Украйна. Удължаваме и мярката 60/40 до края на юни. Въпреки че извънредното положение свършва, реално помощта за фирмите ще продължи в следващите три месеца. Освен това, ще рестартирам дейността на Националния съвет по антикорупция“, каза министър-председателят.

Финансовият министър Асен Василев и социалният – Георги Гьоков, имат 1 седмица, за да предложат на Министерския съвет под каква форма да се получават помощите и в какъв размер да са те. 

“До дни ще знаем точния обхват. Трябва да сме наясно с ресурсите, с които разполагаме и как да ги разпределим най-справедливо”, коментира и началникът на кабинета Лена Бориславова.

А хората в страната разказват, че инфлацията вече ги е ударила сериозно. Димитрина Пеловска е пенсионер. Живее в един от най-бедните райони на страната. Разказва, че пенсията й не стига за нищо. Приветства идеята за пакет „Великденска подкрепа”.

Относно мярката 60 на 40, за периода от март до юни са предвидени допълнителни 300 милиона лева. Прогнозите са, че по този начин 80 хилди работници на месец ще запазят работните си места.

МС взе решение и за разпределяне на финансови средства в полза на семейства от София и Пловдив, за чиито деца не е осигурено място в детски градини, каза Лена Бориславова./nova.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *