Преди ротацията: Старт на преговорите между ГЕРБ – СДС и ПП-ДБ

ПОЛИТИКА ТОП НОВИНИ

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ поставят началото на преговори като стъпка за осъществяване на ротацията в изпълнителната власт. Премиерът в оставка Николай Денков и заместникът му Мария Габриел декларираха взаимно доверие, с очакване на положителен резултат. Лидерите на политическите сили обаче се разминават във вижданията си за подхода в предстоящите преговори.

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ сядат на масата за преговори в двата почивни дни, преди консултациите при президента Радев, в опит да очертаят управлението след ротацията. ГЕРБ предлагат коалиционно споразумение в мандата на 49-ия парламент, подялба на министрите в кабинета, който трябва да оглави Мария Габриел, и механизъм за вземане на решения. ПП-ДБ застават зад своя меморандум с основните приоритети – механизъм за попълване на регулаторите, реформите в службите и съдебната власт, и борба с корупцията.

“Да кажат – тези текстове харесваме, тези не харесваме, тези трябва да добавим, така че на никой не му трябват избори“, заяви съпредседателят Кирил Петков

Партия ГЕРБ се очаква да  изпрати своя дамски преговорен екип, начело с Мария Габриел, срещу лидерите от коалицията ПП-ДБ и премиерът в оставка Николай Денков.

„Това е логично, преговорите да се водят от този човек, тя ще управлява този кабинет, тя ще каже с кои министри може да работи. Аз не искам Мария да се чувства в сянка“, така обясни решението си да отсъства от преговорите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Денков и Габриел остават оптимисти за изхода от предстоящите разговори.

„Там, където има различия, ще търсим компромис, който е приемлив и за двете страни“, посочи Денков.

„Два дни ще бъдат ключови“, смята Габриел.

Но няма яснота кой какви компромиси е готов да направи.

„Аз мисля, че Асен Василев не може да остане финансов министър, но ако Мария Габриел може да работи с него, да работи“, подчерта Борисов.

„Смяна в момента, когато сме месеци преди еврозоната, е абсолютно безумна идея“, категоричен е Кирил Петков.

„Ами, ето ви една оферта тогава: ГЕРБ взимат всички министри, даваме им външно министерство и съответно, да предложат регулаторите да ги гласуваме само с техни хора“, провокира Борисов.

Кирил Петков контрира: „Регулаторите трябва да са независими“, а Христо Иванов допълни: „Фокусът трябва да е върху качеството на кандидатите, а не върху това кой ги е излъчил“.

Атанас Атанасов се обърна към Борисов: „Моят приятел, Бойко Борисов, искам приятелски да го помоля да дойде, да седнем внимателно, в спокойна обстановка да преговаряме, защото българските граждани очакват от нас да им осигурим стабилност“. Преговорите днес ще започнат в 18 ч. в Народното събрание и ще продължат и в утрешния ден. Те ще са закрити за медиите.

/бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *