Висш генерал от НАТО е на посещение в България

България ПОЛИТИКА СВЯТ

Върховният командващ на Съюзното командване на НАТО по трансформацията генерал Филип Лавин е на посещение в България до 8 март, съобщиха от Министерството на отбраната.

Официалната част от посещението ще започне със среща с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Във фокуса на разговорите ще бъдат въпроси от взаимен интерес, свързани с процеса на отбранителното планиране на Алианса, постигане на оперативна съвместимостинвестиции в колективната отбраната и в проекти с многонационално и общо финансиране, в които участва България. За днес е предвидена и среща с президента Румен Радев, информираха от прессекретариата на държавния глава.

В рамките на визитата си генерал Лавин ще разговаря с министър-председателя в оставка Николай Денков, с министъра на отбраната в оставка Тодор Тагарев и депутатите от Комисията по отбрана в Народното събрание.

Върховният командващ на Съюзното командване на НАТО по трансформацията генерал Филип Лавин ще посети Военната академия „Г.С. Раковски“ и Центъра за изграждане, изследване и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия в София, който е под методическото ръководство на Съюзното командване по трансформацията, информираха още от министерството.

В района на учебно-тренировъчен комплекс „Црънча“ ще се проведе Ден за високопоставени гости и медии на многонационалното учение Trojan Footprint 24. В учението на територията на България участват около 100 военнослужещи, военна техника и въоръжение от Съвместното командване на специалните операции и 50 военнослужещи от Румъния и САЩ.

/дарик

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *