Президентът към народа: Светлината на чистите ви помисли разпръска лепкавата политическа мъгла

България

Днес сме се стекли хиляди, от всички краища на родината, за да заявим, че Трети март не ознаменува само победата на бойното поле. Не е и само датата на един международен договор, както нерядко се опитват да го представят. Трети март излиза далеч извън рамките на конкретните събития от епохата на Освободителната Руско-турска война и е много повече от един исторически триумф. Това заяви президентът на България Румен Радев от Паметника на свободата на връх Шипка.

„Трябва да знаем, че Трети март е нашата памет и почит към саможертвата на поколения българи, съхранили искрата на надеждата и борбата в дългата зима на робството. Трети март е нашия национален идеал за свободна, обединена и европейска България. Трети март е нашето бъдеще като народ със достойнство и стремеж към напредък“, каза още Радев.

„Затова въпреки всички превратности на времето, нова България не помни епоха, в която на празника Шипка е опустявала. Не помни година, в която подножието на този знаменит паметник да не се е изпълвало от множество признателни хора. Днес е ден за национално единение. Днес е ден да се обединим около нашите ценности, около заветите на предците ни“, заяви държавният глава.

„Но и тази година, няма да го крием, е по-различна от другите“, продължи президентът. „Затова съм тук, за да ви благодаря на всички вас, че обединени опазихте Националния ни празник от посегателствтото. Светлината на чистите ви помисли разпръска лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало и ние няма да забравим, че проповедниците на нихилизма и разделението отстъпиха пред силата на Трети март не от съвест, не от уважение към нашата история, не от почит към костите на нашите предци, а благодарение на вас, на вашата категорична решителност, решителността на огромното множество българи. Затова ви благодаря“, каза той.

„Днес от този чутовен връх вашите послания са още по-ясни и силни. Няма да погазим своята памет и няма да предадем заветите на своите предци. Ще продължим да усвояваме свободата на своята съвест, независимостта на своите действия, суверенитета и достойнството на нашето Отечество.

Вечна памет на героите! Да живее България!“, завърши тържественото си слово президентът на Република България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *