Спецпрокуратурата проверява депутат от „Възраждане“ за престъпление против Републиката

България ПОЛИТИКА

Изказването на Елена Гунчева осъдиха и посланиците на много страни

Специализираната прокуратура проверява сигнал за престъпление, извършено от народен представител с инициали Е. Г. Това става ясно от справка в сайта на Обвинението, откъдето съобщиха, че евентуалното нарушение, за което са получили сигнал от граждани, е по Глава първа от Наказателния кодекс (чл. 98).

Прокурор от Специализираната прокуратура незабавно е разпоредил извършване на проверка по случая като след приключването й, резултатите ще бъдат оповестени.

Преди дни депутатът от „Възраждане“ Елена Гунчева, чиито инициали отговарят на оповестените от държавното обвинение, публикува пост във Facebook. В него заяви, че Русия има „високоточкови оръжия и може да улучи Министерския съвет, ако България изпрати ракети в Украйна. Можем да изпратим и линк с координатите на Мустафата”.  

Посланиците на САЩ, Албания, Австралия, Канада, Грузия, Израел, Япония и Обединеното кралство излязоха с обща позиция. В нея се казва, че всички те се присъединяват към своите колеги от ЕС, които „осъждат заплахите за насилие срещу Министерския съвет и посланика на САЩ, отправени от български народен представител“. 

В позицията се подчертаваше още, че „такива заплахи не могат да бъдат оправдани и ние заставаме заедно с ясното убеждение, че речта на омразата не може да има място в нашите общества“. 

Председателят на парламента Никола Минчев също коментира във Facebook, че подобни изяви са „недостойни и недопустими за член на българското Народно събрание“. /nova.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *