Оспорват верността на писмо на ЦИК по казуса с детронирания кмет на Разлог

РАЗЛОГ РЕГИОН ТОП НОВИНИ

В Административен съд – Благоевград стартира делото по жалбата на Красимир Герчев, който оспорва решението на ОИК – Разлог от 11 март за предсрочно прекратяване на кметските му пълномощия. Той не се яви на съдебното заседание и бе представляван от адвокат Атанаска Богоева. От ОИК участваха зам. председателят адвокат Мария Прешелкова и още двама членове, а председателят адвокат Илонка Пандева проследи делото като наблюдател, тъй като не е присъствала на прословутото заседание, на което разложкият кмет бе отстранен.

Адвокат Богоева заяви, че поддържа жалбата като незаконосъобразна поради допуснати съществени нарушения, тъй като решението е взето при липса на мнозинство, и поиска да бъде обявена за нищожна. Заседанието било проведено, преди да влезе в сила решението на ЦИК, с което е попълнен съставът на ОИК, и в същия ден, в който е назначен като нов член адвокат Славчо Попов. В подкрепа на твърденията си адвокат Богоева направи искане за събиране на допълнителни доказателства относно липса на надлежно свикване на състава на ОИК, както и за датата и часа на обявения дневен ред, като твърди, че точката за прекратяване на кметските пълномощия на Красимир Герчев е включена в хода на заседанието. Адвокат Богоева поиска да бъде открита и процедура за оспорване верността на писмо на ЦИК относно членския състав на ОИК – Разлог.

Зам. председателят на ОИК – Разлог Мария Прешелкова заяви, че оспорват изцяло жалбата като недопустима. „ОИК не носи отговорност за попълване на членовете, които се предлагат от политическите партии. За заседанието на 11 март членовете на ОИК са уведомени по телефона и по вайбър, имам и обратен отговор от онези, които са заявили, че ще отсъстват. Дневният ред е публикуван от служителите на „Информационно обслужване“ , което е обичайна практика”, добави адвокат Мария Прешелкова.

След изявленията на двете страни съдия Иван Петков определи за следващото заседание ОИК – Разлог да представи доказателства за обявяване на датата и часа на заседанието на 11 март, за уведомяването на членовете, както и да представи възражението на Красимир Герчев срещу прекратяването на кметските му пълномощия, което липсва по преписката. Наред с това съдията откри производство по оспорване верността на писмото на ЦИК от 22 март относно броя членове и поименния състав на ОИК – Разлог, както и изиска предходни решения на ЦИК за ОИК. Следващото заседание бе насрочено за 4 април./struma.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *