Кирил Вътев: Утре ще решим как да помогнем на земеделците

България ПОЛИТИКА

Каквото и да се направи утре, земеделците ще протестират. Това заяви министър на земеделието и храните Кирил Вътев, който ще се срещне утре със земеделски производители, заплашващи с протести във вторник. Утре предстои среща и на премиера Николай Денков с българските земеделци. Браншът настоява за над половин милиард лева финансова помощ заради войната в Украйна.

„И аз бих застанал до техния протест срещу усложненията, които им причиняват зелените изисквания и ги правят нерентабилни на пазара и срещу намерението да бъдат атакувани от нелоялна конкуренция с дъмпингов внос от трети страни. Не става въпрос само за Украйна, а и за други страни, които не изпълняват тежките стандарти по зелени изисквания на ЕС. Бих ги подкрепил и за още нещо – за несправедливото разпределение на добавената стойност по цялата агрохранителна верига, за която сме подготвили законопроект“, каза Кирил Вътевднес пред журналисти.

Джамбазки: Протестът на земеделците има основание

Министърът подчерта, че в цяла Европа изискванията са почти едни и същи и протестите на земеделците означават общоевропейски проблем.

„Това, което правят повечето страни е да предлагат на фермерите данъчни облекчения“, допълни Вътев.

/новини бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *