Държавата поема изцяло осигурителните вноски на учениците в дуално обучение

България ПОЛИТИКА

Задължителното социално и здравно осигуряване за учениците, включени в обучение чрез работата (дуална система на обучение) вече ще бъде изцяло за сметка на държавния бюджет, съобщиха от МОН. Мярката в подкрепа на работодателите, които назначат ученици на трудови договори за обучение чрез работа, влиза в сила от 1 април 2024 г.

Очаква се изменението, въведено с чл. 17а6 от Закона за професионалното образование и обучение по настояване на МОН, да насърчи повече работодатели да се включат в дуалната система на обучение.

Осигурителната тежест, от която ще бъдат освободени работодателите, би могла да се използва за стимулиране на учениците чрез по-добри възнаграждения при по-добри резултати от обучението чрез работа и постигане на повече взаимна полезност за ученика и за работодателя.

В България дуалната система на обучение се прилага в средното образование от 2015 г., но сега за първи път през 2024 г. със законодателни изменения се въвеждат мерки за системна подкрепа на работодателите, които сключват договори с ученици за обучение чрез работа.

/бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *