Ще имат ли глас Атанасова и Белазелков?

България

Конституционният съд вече е в пълен състав.

Първите четири дела за тази година, обаче са ключови, пояснява БНТ.

Дело номер 1 и дело номер 2 атакуват промените в Конституцията

Дело номер 3 и дело номер 4 са срещу избора на Борислав Белазелков и Десислава Атанасова за конституционни съдии

Дело номер 1 и дело номер 3 са образувани по искане на президента, а 2 и 4 по искане на опозиционни депутати.

На този фон предстои смяната на още четирима конституционни съдии през ноември

Могат ли Борислав Белазелков и Десислава Атанасова да участват в разглеждането на делата срещу техния избор?

По закон пречка да участват в разглеждането и решаването на тези дела няма. Предметът на тези дела, обаче е насочен срещу техния персонален избор и може да се предположи, че двамата няма да участват в заседанията на съда, на които първо ще преценяват допустимостта на двете искания, а след това и в обсъждането и решаването им по същество.

Съдия-докладчик по двете дела е Константин Пенчев. Неговият мандат на конституционен съдия изтича през месец ноември. Той е един от четиримата съдии, които трябва да бъдат сменени тогава. Константин Пенчев беше избран за конституционен съдия през октомври 2015 пак от квотата на Народното събрание. Той има богат опит на магистрат, включително и на председател на ВАС и може да се предположи, че ще успее да приключи двете дела преди да изтече мандата му.

Има ли практика на Констигтуционния съд, която може да служи за ориентир?

Можем да се сетим за две дела, чиято практика е интересна – едното е за избора на председател на енергийния регулатор, а друго е за Указа за назначаване на служебния кабинет „Янев 1“, където беше атакувано назначаването на Кирил Петков за икономически министър. Тук могат да се очертаят три възможни хипотези.

Първата е Конституционния съд да отмени избора и тогава Народното събрание да се наложи да повтори процедурата. Формално обаче процедурата по избор на двамата конституционни съдии е спазена и този вариант е малко вероятен.

Втората е да се отхвърлят двете искания като неоснователни и така казуса да го решава след време следващ председател на Конституционния съд, който между текста в Конституцията и решението по дело 17 от 2023 година ще трябва да уведоми Народното събрание кога изтича мандата на Атанасова и Белазелков.

Третият възможен вариант е да обяви като противоконституционно само онази част от решението за избора на двамата, в която е записан срокът от 9 години на техния мандат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *