Кметът Байкушев: Бюджет 2024 година на Община Благоевград ще бъде балансиран с положително салдо

ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД ТОП НОВИНИ

Бюджет 2024 година на Община Благоевград ще бъде балансиран с положително салдо, каза на редовната си седмична пресконференция кметът на Методи Байкушев и добави, че тази година лично той ще представи бюджета пред обществеността, както и ще отговаря на въпросите на гражданите. Това ще се случи по време на общественото обсъждане, насрочено за 25 януари от 17.00 часа в зала „22-ри Септември“.

Планираният бюджет е балансиран и отразява политиките и приоритетите, които ще следва кметът Байкушев и екипът му. Очакваните приходи са в размер на 45 785 337 лв., а планираните разходи 43 599 688 лв.

Няколко са основните акцента в Бюджет 2024 година, а именно: инфраструктурата, образованието, привличането на бизнес инвестиции, грижата за деца и хора в неравностойно положение, както и върху спорта.

Дефицитът на Община Благоевград ще бъде в размер на 20 209 868 лева. Поради тази причина е необходима по-добра финансова дисциплина и съкращение на разходите, стана ясно от думите на кмета Байкушев.

„Когато говорим за бюджет, трябва да говорим за политики, а не просто за едни числа“, добави градоначалникът.

А ето и какви са приоритетите в Бюджет 2024 година:

1. Спешно стабилизиране финансите на общината чрез съкращаване на разходите.

2. Осигуряване на финансиране за проекти, които трябва да се изпълнят и разплатят в тази година.

3. Инвестиции в износената инфраструктура на градската среда, поддръжка и ремонт.

4. Строг контрол и ефективност на разходите за сметосъбирането, сметоизвозването, почистването и озеленяването.

5. Информационни кампании, проучвания и пълна подготовка за преминаване към плащане на такса битови отпадъци на база количество.

6. Продължаване на процеса по подмяна на стара ВиК мрежа по улиците и включване на нови улици.

7. Използване по предназначение на целевите средства, отпуснати от централния бюджет.

8. Средствата от целева капиталова субсидия ще се ползват за подготовка на бъдещи проекти с национално или европейско финансиране и свързаните с тях отчуждавания.

В проекта за бюджет за 2024 година са планирани разходи за местни дейности и такива, които се дофинансират от местни приходи в общ размер на

31,5 млн. лева, в това число за дейностите, които се изпълняват пряко от общината – 13,5 млн. лева и за дейностите, които изпълняват второстепенните разпоредители с бюджет – 18 млн. лева.

Подробна информация за Бюджет 2024 година на Община Благоевград може да откриете ТУК!

Кметът Байкушев обърна внимание на това, че утре ще бъде в София, заедно с финансовия си екип, за да се срещне с представители на различни институции, които имат отношение по темата за Бюджета, като ще се обсъдят различни варианти за стопяване на големия общински дефицит. По думите му най-вероятно ще се наложи разсрочване на част от дълговете, както и рефинансиране. Поради тази причина предстои организирането и на други обществени обсъждания, за да се намери най-правилната формула за преудоляване на проблемната ситуация, възникнала заради неразумни харчове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *