20% по-високи сметки за вода в Благоевград

ТОП НОВИНИ

С 20% по-високи сметки за вода очакват жителите на Благоевград в края на месеца, след като КЕВР одобри увеличението в почти цялата страна от началото на тази година. Ще се отразят ли новите по-високи цени на качеството на услугата и колко точно ще плащат за водата в Благоевград? 

С около 50 стотинки за кубичен метър повече ще получат в новите си сметки жителите на Благоевград. Цената на ВиК услугата тук от 2,63 лева вече е 3.13 лева за кубик.

„Не е оправдано. Не мисля, че себестойността на водата е толкова висока. Освен това водата е мръсна“, каза Николай Марков – жител на Благоевград.

„Като спре водата, трябва да разглобяват казанче, защото тече мръсотия. Това е всеки път“, разказва Мария Димитрова – пенсионер.

С увеличението на цените на услугата, от водното дружество в Благоевград обещават да подобрят качеството на водопреносната мрежа и да спират загубите на вода.

„За 2023 година загубите на вода са намалени с 11%. Броят на авариите е намален с 22%, тези разходи, които бяха необходими за поддръжка, вече са насочени за инвестиции“, посочи инж. Мартин Петков – директор на ВиК – Благоевград.

„Назад във времето не са инвестирани кой знае какви средства, мрежата е амортизирана, въпреки, че е амортизирана ВиК се справя много добре като водоподаване“, убеден е инж. Мартин Петков – директор на ВиК – Благоевград.

Полагането на нови тръби в големите квартали, частична смяна на канализационната мрежа и търсене на варианти за изграждане на още пречиствателни станции в Благоевград, също ще залегнат в новия бизнес план на дружеството, обещават от ВиК-Благоевград.

/бнт, сн: стопкадър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *