Концерт в подкрепа на украинската общност

ВОЙНАТА В УКРАЙНА КУЛТУРА и ТРАДИЦИИ

Концерт в подкрепа на украинската общност се провежда на площад „Александър Батенберг“ в София. Той ще продължи до 22.00 часа, а в него участват български и украински изпълнители – “Блус трафик”, No More Many More, “Подуене блус бенд”, Валди Тотев, Иван Лечев, “Джендема”, Развигор Попов, Петър Попов, Г.М.О. (Георги Минчев оркестра) и двама украински музиканти – Павло на китара и Владислав, избягал от войната млад саксофонист. Ще пеят също деца от центъра за бежанци в “Младост”.

Представлението започна с възгласи „Слава на България, „Слава на Украйна“, „Българи-юнаци“ и благодарности, че България е приела хиляди украинци на своя територия. На площада има много млади хора и деца с украински знамена и балони в синьо и жълто. На площада има и транспарант с призив към Владимир Путин да спре войната.

Олена Коцева от „Мати Украйна“ поиска българският премиер да внесе решение в парламента България да помогне по всякакъв начин на Украйна, дори и с оръжие: „Още тази седмица парламентът да вземе това решение – да се окаже помощ на Украйна по всякакъв начин. Имаме производство на военни изделия, които се търсят в Украйна! Има нужда от каски, има нужда от бронежилетки“.

Един от организаторите – Васко Кръпката, каза преди началото на концерта:“София може да е краен квартал на Европа, но София е Европа, София е Европа и свободния свят. Затова сме тук! Първо, за да покажем, че сме за мира. Второ, да покажем, че сме против агресията на Русия и трето – за да покажем, че ние сме европейци и ние сме част от свободния свят“.

Андрей Николов от ситуационния център „Отворени врати“ каза, че в момента украинската общност има нужда от организация за обучението на децата, които в България в момента са около 20 000:

„Нашият първи приоритет е за бежанците от Украйна, които пристигнаха тук. Вече има 20 000 деца! Това са предимно майки с деца. Трябва тук да направим украински училища за тези деца, за да могат да завършат образованието си. Нашият център мисли и за интеграция на майките на пазара на труда. Ако тези майки намерят работа и изкарват пари, ще плащат данъци. Това е добре и за България, а България също има нужда от работна ръка“.

По време на концерта се събират и дарения за помощ на украинската диаспора тук, вероятно средствата ще бъдат насочени за организирането на училища за около 20-те хиляди украински деца в България. /БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *