България няма да изпраща военни сили в Червено море

България ПОЛИТИКА

България няма да изпраща нито сили, нито средства в района на Червено море за осигуряване безопасността на корабоплаването. Така премиерът Николай Денков обясни думите на военния министър Тодор Тагарев отпреди няколко седмици.

„Това, което министър Тагарев имаше предвид – не знам доколко се разбра, евентуално бе да се изпратят един-двама офицери в координационни центрове, за съжаление, тя беше интерпретирана по погрешен начин. Това, което мога категорично да заявя, е, че в ударите, които бяха нанесени в Червено море и срещу хутите, няма никакво участие на България и по никакъв начин. И – също така – никога не е обсъждано да се изпращат войски или кораби, просто не е имало такъв разговор“, посочи Николай Денков, министър-председател.

Двама български моряци остават в плен на хутите, но се работи за тяхното освобождаване.

„Двама са българските моряци, капитанът и помощник-капитанът, екипажите бяха изтегнели, там затруднението идва от това – знаете – морските правила – капитанът и помощникът са последните, които напускат кораба, ако те решат да го напуснат, вероятно могат да го направят веднага, но това ще бъде против правилата, така че това е въпрос, който се обсъжда, има контакт и с тях периодичен, и с хората, които ги държат, надяваме се това да даде положителен резултат“, заяви Денков.

Разговорите за ротацията започват днес, но имена и персонални смени няма да се обсъждат. Премиерът разясни, че идеята Асен Василев да е вицепремиер е дошла от ГЕРБ.

/бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *