Вадят пожарната и „Гражданска защита“ от МВР, реши комисията по вътрешна сигурност

ПОЛИТИКА ТОП НОВИНИ

Вадят „Гражданска защита“ и пожарната от МВР в отделна държавна агенция към Министерския съвет. По това е постигнала съгласие Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента след изслушване на вътрешния министър Бойко Рашков и главен комисар Николай Николов за състоянието на бомбоубежищата в страната.

Новината съобщи заместник-председателят на вътрешната комисия Николай Радулов в предаването „Следите остават“.

„Аз смятам по начало, че вкарването на „Гражданска защита“ в Министерство на вътрешните работи беше голяма грешка. Това стана по времето на министър Цветанов и причината това да се случи, е желанието да се съберат всички мощности на едно място. Една от концепциите, за която постигнахме съгласие преди оформяне на правителството в групите в корекционен формат беше това, че Министерството вътрешните работи е много голямо и ще е по-естествено и по-лесно за управление, ако се раздели. Тоест, противопожарна защита и гражданска защита излязат навън от него, в рамките на една може би държавна агенция“, каза Радулов.

Той призова да бъде създадена нова модерна структура, която да е състояние не само да защитава гражданите, но и да има модерни средства за спасяване.

„Вие виждате напоследък колко хора се губят по планините, затрупва ги лавина и така нататък. Да има модерни средства за спасяване. Тоест, да има хеликоптери, линейки, специални хеликоптери, които се ползват за медицински цели. Вероятно ще има нов закон, който ще предвиди и участието на доброволни отряди, ще предвиди и възможностите да има резервни кадри. Особено става дума за гражданска защита при усложнена ситуация“, допълни Радулов./БНТ,сн: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *