Австрия ни казва „да“ за Шенген?

ТОП НОВИНИ

Днес се очаква България и Румъния да получат положително решение от Австрия за Шенген по въздух и вода, съобщава онлайн изданието на в-к „24 часа“, позовавайки се на дипломатически източници.

Испания е дала този срок за финална позиция във Външната комисия на Еврокомисията, която обсъжда ситуацията около условията, които Австрия постави на двете държави за европейските граници.

Късно в петък вечерта  министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер направи специално изявление за Шенген, като обяви, че ЕК и председателството на ЕС трябва да изработят законодателната рамка за България и Румъния върху основата на политическия компромис за влизане в т.нар. въздушен Шенген.

Въздушният Шенген ще бъде въведен, когато необходимите условия са изпълнени и твърдо установени. Това означава, че разполагането на военни по външните граници на ЕС ще бъде значително увеличено, особено в България, в Турция, но също в Румъния и Сърбия, а сухопътните граници ще продължат да се контролират, особено между Румъния и България. И тези две държави трябва да приемат бежанци, особено от Афганистан и Сирия – това са ясните условия и позицията, по която се договорихме, включително трите държави. Комисията и председателството трябва да работят въз основа на тази позиция, която е от първостепенна важност за предпоставките за Въздушния Шенген, коментира Карнер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *