Идва ли краят на извънредната епидемиологична обстановка в България?

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ТОП НОВИНИ

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че в зависимост от разпространението на Covid-19 е възможно част от противоепидемичните мерки да бъдат въведени отново, ако това се наложи.

Пред БТА доцент Кунчев коментира, че предложението му за удължаване на срока на извънредната епидемична обстановка да бъде удължен до 15 май не е прието от правителството.

„Ние сме направили анализ и сме подали някои промени – и в закони, и в наредби, които трябва спешно да се направят. Имаме уверението на парламента, че ще ги разгледа максимално бързо, тъй като по никакъв начин не трябва да се пречи на противоепидемичната дейност“, обясни доц. Кунчев.

В петък депутатите от управляващата коалиция предложиха законови промени, с които се дава възможност да се въвеждат противоепидемични мерки след края на извънредната обстановка по предложение на главния държавен здравен инспектор и със заповед на министъра на здравеопазването.

Доц. Кунчев посочи, че е направил предложението си за удължаване на извънредната епидемична обстановка на база данни от страни в Западна Европа и увеличена заболеваемост от три до пет на сто в страни като Австрия, провинция Бавария и Шотландия.

Общата тенденция за снижаване на заболеваемостта и сега е налице.

Единствено това, което ни кара да сме по-внимателни, е започването на известен подем, засега не толкова голям, в рамките на два – три до пет процента в някои страни, каза той.Според него може да се обмисли отпадане на зеления сертификат за влизане в България. По думите му и в момента той е премахнат в някои от европейските страни. „Има възможност и ние да вървим в тази посока, макар и не веднага. Поне за страните от Европейския съюз може да се мисли след края на този месец, да обсъждаме тази възможност“, обясни доц. Кунчев.

В България и в момента могат да влизат хора от всички страни, само че тези от тях, които нямат сертификат и нямат имунизация, подлежат на карантина, припомни главният държавен здравен инспектор. Тук облекчението ще бъде за определен брой страни, ако не расте заболеваемостта, лицето да не се поставя под карантина, дори при липса на сертификат, уточни той.

Източник: БНР; снимка: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *