Руските войски са установили контрол над украинския град Славутич

ВОЙНАТА В УКРАЙНА СВЯТ

Руските войски са установили контрол над украинския град Славутич. Това съобщи губернаторът на Киевска област Олександър Павлюк, цитиран от Ройтерс.

В онлайн изявление той обясни, че руските части са отвели кмета и са влезли в градската болница.

Вчера украинските военни заявиха, че са успели да отблъснат първата атака срещу Славутич, където живеят семействата на персонала от бившата атомна електроцентрала „Чернобил“.

Руските войски не се подготвят за нападение срещу Киев, съобщи висш американски представител във Варшава. Същевременно украинската армия заяви, че все още смята за възможна голяма атака срещу украинската столица, въпреки че руското настъпление отдавна е спряло.

Първоначалната стратегия на Русия в Украйна се е провалила и сега руската армия трябва да реши как да продължи по-нататък, коментира анализаторът по военни въпроси проф. Филипс О’ Брайън пред Би Би Си. Той смята, че понижаването на напрежението е рационалният път за действие, но в момента Москва не изглежда склонна на него. Обратният вариант е възстановяване на руските сили на терен или твърд подход с използване на химическо, биологично или ядрено оръжие.

През последните дни се отчита спад в броя на пристигащите в Полша от Украйна, като вчера границата са преминали 6% хора по-малко от предходния ден. Полша е приела над 2 милиона и 200 хиляди души от началото на конфликта, като около половината от тях са останали в страната./БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *