Грипът настъпва: Какви щамове ще ни атакуват?

България ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

„Има смисъл да проверяваме дали сме болни от грип, от COVID-19, респираторен вирус и всичко друго, което можем. Дали обаче грипът е тип А или тип Б почти няма значение за нас.” Това заяви в предаването „Здравей, България” проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите ѝ е най-добре да се направи PCR тест, за да стане ясно от какво боледуваме, но бързите тестове също предлагат доста добра диагностика. Има решаващо значение от какво сме болни, категорична е тя.

„Клиничните симптоми на гриповете А и Б са твърде сходни и на практика неразличими. Важното е да се започне рано с приема на противогрипни медикаменти, още в първите 1-2 дни от появата на симптомите”, посочи още Христова.

Според специалиста дали грипът ще доведе усложнения можем да преценим по неговата продължителност и когато за около седмица все още нямаме подобрение. Друг знак е когато промяната в цвета на респираторния секрет, а кашлицата става по-дълбока и човек се чувства все по-отпаднал. Вирусите също могат да доведат до усложнения, най-често при възрастни хора и такива с хронични заболявания.

Проф. Ива Христова заяви, че от носенето на маски има огромна нужда, особено в градския транспорт, лечебни заведения и аптеки. По думите ѝ носенето на маска е спасило много животи и такава трябва да ползват не само болните хора, но и тези, които не искат да се заразят и разболеят

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *