Говори кметът Байкушев: Какво се случва с ул. „Промишлена“ и защо ще предложи увеличаване на местните данъци и такси и разширяване на зоната за платено паркиране

ТОП НОВИНИ

В първия работен ден от новата седмица кметът на Община Благоевград Методи Байкушев даде редовната си пресконференция, за да предостави информация по актуални теми и проблеми.

Още в първите минути той каза, че предвид наближаването на коледно-новогодишните празници е избрал да говори по три теми, които са с по-положителен характер, но не отказа да отговаря и на въпроси от присъстващите журналисти, свързани с по-проблемни теми.

Това, с което кметът започна бе да предостави актуална информация във връзка с изграждането на улица „Промишлена“. От думите му стана ясно, че през месец октомври е бил издаден Акт № 10, който е за спиране на строителството, затова към момента по улицата не се работи. Планът е през месец март 2024 година дейностите по изграждането на улицата да бъдат подновени. Към момента се работи по промяна на плана на улицата, тъй като в първоначалния проект не е предвиден добър достъп до намиращия се в района промишлен двор. Преди три седмици кметът, заедно с проектанти, собствениците на двора и представители на фирмата изпълнител били на място, за да обсъдят ситуацията. Оптимистичният срок за завършването на новия план е три месеца, песимистичният е пет.

Добрата новина, която Байкушев съобщи във връзка с улица „Промишлена“ е, че миналата седмица е подписал споразумение с Министерството на регионалното развитие и благоустройството за превеждане на втората част от средствата за строителството в размер на 3.5 млн. лв. Общо от министерството са отпуснати около 7 млн. лв. От тях 3.5 млн. лв. са били преведени през ноември и декември 2022 година, като през юли 2023 година от тях е платен аванс на строителя в размер на 1.5 млн. лв. Останалите 2 млн. лв., които трябвало да се намират по сметките на общината били похарчени за други дейности. Градоначалникът обясни, че се търсят варианти за възстановяване на сумата, като вече се работи по съкращаване на разходите и оптимизация на общинска администрация и общинските дружества. Освен това започва акция по събирането на не взетите средства от всички длъжници към общинската хазна, без значение от тяхната личност.

Кметът обясни, че с оглед общата финансова ситуация, в която се намира Община Благоевград няма как да бъде избегнато и да не се направи корекция на местните данъци и такси, както и на цените, на които се отдават имоти и помещения, които са общинска собственост. За пример той посочи зала „Яворов“, която според него се отдава на външни лица на много ниска сума.

Другата добра новина, която бе съобщена от Методи Байкушев е, че правителството е одобрило инвестицията на „Карлсберг България“ АД за разширяване на дейността й в завода в Благоевград.

Инвестицията е за над 23 млн. лв. Компанията и всички други инвеститори в региона ще могат да се ползват от новата пътна връзка, за която правителството одобри близо 800 000 лв. по бюджета на община Благоевград.

Със средствата ще бъде изградена нова пътна връзка от западното локално платно към основното платно на бул. „Св. Димитър Солунски“ в града. Това ще спомогне за значително облекчаване на трафика в района.

„Инвестицията от тях вече е направена, поради което се е повишило производството. Това е завод, чрез който се обслужва пазара в цялата страна. Освен да търсим нови инвеститори, трябва да подпомагаме и тези, които вече са центрирали дейността си тук“, подчерта той.

Третата тема и третата добра новина за Благоевград е, че на 23 декември предстои голямо събитие, каквото до сега не се е случвало за откриване на сезона в Ски парк Картала. Байкушев каза, че намиращия се в близост до областния център курорт е едно истинско бижу.

„Ски зоната е малка, но много качествена. Това е едно малко бижу. Пистата е една от най-добрите в България, кабинковият лифт има достатъчен капацитет. Имаме потенциал над 1000 души да идват през почивните дни през зимата, а и през лятото. Ще работим за привличане на повече туристи от цялата страна. Това, което ми прави впечатление е, че пистата се посещава и от много гърци и македонци“, добави той.

Официалното откриване на сезона ще започне в 11.00 часа, като водещи ще бъдат любимците на Благоевград – Игор и Иван.

Ще бъде направена организация на движението, така че всички, които решат да станат част от празника да се чувстват комфортно и да има къде да паркират, а не да се налага да оставят колите си по протежението на пътя.

Продължава да се работи и по идеята – автобуси на градския транспорт също да ходят до Ски парк Картала, а и до други туристически обекти и атракции в района на община Благоевград.

В тази връзка бе повдигната темата за новите електробуси, които вече обслужват Линия № 12 в Благоевград. По думите на Байкушев там е открит известен проблем, свързан с това, че в момента приходите, които се генерират са нищожни, а разходите са около 50 хил. лв. Той поясни, че има уловка в новия програмен период и средствата, които се дават по европейските програми не са безусловни, а трябва да бъдат постигнати определени нива на устойчивост. Оказало се, че към момента те не се покриват, а в договора, който Община Благоевград е подписала с общинското дружество „Благоевград Еко Транспорт“ ЕООД имало клауза, според която общината се задължава да покрива разходите. Според Байлушев накрая можело да се получи така, че общината всъщност си е закупила електробусите на лизинг, поради което вече се търсят варианти за оптимизиране и разширяване тяхната дейност.

Коментирана бе и още една важна тема за Благоевград, свързана с проблемното паркиране в Централна градска част. Кметът Байкушев информира, че се проучват общински имоти, върху които е възможно да се построи паркинг. Едно от възможните места е в района на сегашния наказателен паркинг – зад бившото Конче. „Проверяваме дали там може да се проектира паркинг. Идеята е той да е на 5 нива, два от които подземни. Ще търсим варианти за финансиране от държавата или по европейски проекти“, коментира той.

В контекста на тази тема кметът каза, че ще предложи на Общински съвет Благоевград разширяване обхвата на зоната за платено паркиране, като се предвижда да има синя и зелена зона. Освен това ще предложи повишаване на таксата за синя зона от 1 на 2 лв., като обясни, че това е съвсем допустима цена, като се има предвид, че в другите градове от ранга на Благоевград таксата е такава.

Байкушев обясни и какви са трите основни цели на платеното паркиране, а именно: регулиране на трафика и намаляването му в централна градска част; стимулиране на гражданите да използват повече градския транспорт или да се придвижват пеш, както и повече да се използват алтернативните методи за придвижване, като например да използват повече велосипеди; платеното паркиране и въобще паркирането в един град е свързано с използване и износване на публична инфраструктура, затова и таксите трябва да бъдат адекватни, така че да се осигурят достатъчно средства за нейното поддържане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *