Войната в Украйна: Подготвя се специална хуманитарна операция в Мариупол

ВОЙНАТА В УКРАЙНА СВЯТ

Войната в Украйна: денят започна със сигнали за въздушна тревога в ранните часове на много места в страната.

По данни на местни медии сирени се чуват в Киев, Черкаси, Запорожие, Днипро, Харков и Суми. Президентът Зеленски призова за спешни разговори с Русия. Френският му колега Еманюел Макрон ще разговаря с Путин в близките дни.

Украинската армия заяви, че все още смята за възможна голяма атака на руските войски срещу Киев, въпреки че настъплението им в момента е спряло. По данни на американски представител обаче, Москва не подготвя нападение на украинската столица. От генералния щаб на руската армия съобщиха, че първата фаза от инвазията е приключила. Президентът Володимир Зеленски призова Кремъл за „смислен“ разговор. Териториалната цялост на Украйна и суверенитет на страната са двете условия, от които ние няма да отстъпим, каза още държавният глава.

„Украинските въоръжени сили продължават да отблъскват вражеските атаки в южната част на страната, в Донбас, в посока Харков и в района на Киев. Като се противопоставят на Русия, нашите защитници подтикват руското ръководство към проста и логическа идея: разговор е необходим. Смислен. Справедлив. Спешно. И е необходим заради резултата, а не заради забавянето“, заяви Зеленски.

Общо 7331 души са били евакуирани от украински градове по хуманитарни коридори през последните 24 часа, съобщи украинският вицепремиер Ирина Верешчук. Франция, Турция и Гърция са решили да започнат „спешна хуманитарна операция“, която вече се обсъжда с Киев и трябва да се водят преговори с Москва, за евакуацията на цивилни от Мариупол.

„Жителите на Мариупол преживяват голяма трагедия. За това решихме да организираме специална хуманитарна операция. Заедно с Турция и Гърция ще направим всичко възможно да евакуираме всички, които желаят да напуснат града. Ще обсъдя операцията с президента Путин в следващите 48 до 72 часа“, каза френският президент Макрон.

Американският президент Джо Байдън продължава посещението си в Полша. Украйна ще бъде акцент в разговорите му с полските лидери. За днес в Чехия и Великобритания са планирани шествия срещу войната в Украйна./БНТ, стопкадър: БНТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *