Израелските сили са обкръжили дома на лидера на политическото крило на Хамас

СВЯТ

Продължават ожесточените сражения в ивицата Газа. Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че израелските сили са обкръжили дома на лидера на „Хамас“ Яхия Синуар.

Наричаният „Касапина от Хан Юнис“ Синуар е сочен за организатор на нападението на 7 октомври при което бяха убити 1200 израелски и чуждестранни граждани. Вчера станаха известни и чудовищни свидетелства за сексуално насилие извършено от „Хамас“ по време на нападението.

Междувременно – ООН с призив за хуманитарно прекратяване на огъня в Газа. Антониу Гутериш предупреди, че палестинската територия е на ръба на „пълен срив на закона и реда“, постоянните бомбардировки и липсата на подслон и средства за оцеляване, ще направят невъзможни доставките на дори ограничена хуманитарна помощ.

Генералният секретар на ООН прибегна до безпрецедентно задействане на член 99 да „привлече вниманието на Съвета за сигурност“ към въпрос, който „може да застраши международния мир и сигурност“. Израел съобщи, че ще позволи минимални доставки на гориво за Газа.

/бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *