Приеха нови правила в Наредбата за стимулиране на раждаемостта и отглеждането на деца в община Благоевград

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ БЛАГОЕВГРАД ТОП НОВИНИ

Общински съвет Благоевград прие изменения и допълнения в Наредбата за отпускане на еднократна парична помощ за стимулиране на раждането и отглеждането на деца на територията на община Благоевград.

Една от направените промени е свързана с изискванията, на които трябва да отговарят родителите. С изменението – от помощта ще могат да се възползват семейства, в които единият родител/ настойник има уседналост минимум две години на територията на Община Благоевград, а вторият минимум шест месеца.

Друга от промените касае срока на изплащане на средствата. Общинските съветници приеха решение, според което средствата ще се изплащат до изчерпване на парите, заложени в бюджета. Семействата, които не успеят да получат финансовото стимулиране в рамките на бюджетната година, ще получат средствата в рамките на следващата, по реда на постъпване на заявленията.

Въпросната промяна предизвика сериозен дебат сред общинските съветници. Част от местните парламентаристи предложиха средствата да се изплащат в срок от шест месеца, след одобрение на семействата, а д-р Пандев направи предложение – средствата да се изплащат в срок от три месеца след одобрение.

И двете предложения бяха отхвърлени.

Красимир Роячки заяви, че не се заяжда с общинското ръководство, но не разбира защо се предлага средствата да се изплащат без конкретен краен срок. „Не се заяждам с Вас, но не може да казваме на гражданите, че ще им дадем помощи, ама когато има. Те трябва да знаят в какъв срок ще получат парите, за да могат да ги планират. Ако средствата свършат, винаги може да направим актуализация на бюджета”, коментира той.

От своя страна кметът на Община Благоевград Илко Стоянов отговори, че когато се прави бюджета, средствата, които се залагат, се приемат от Общински съвет, така че общинските съветници ще бъдат отговорни за размера на средствата за финансово стимулиране, предвидени в Наредбата. „Когато заложите сумите, ние ще ги платим, но когато парите свършат няма да има от къде да ги плащаме. Затова предложихме да няма фиксиран срок за изплащане”, отбеляза той.

Друга от приетите промени касае срока за разглеждане на документите от страна на комисията. След гласуване, общинските съветници увеличиха времето от 1 на 3 месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *