ГДБОП разби група за данъчни измами, нанесла щети на бюджета за милиони левове

ТОП НОВИНИ

Съвместна специализирана акция на ГДБОП, НАП и Софийска градска прокуратура доведе до неутрализирането на организирана престъпна група за данъчни измами, която е нанесла щети на бюджета в размер на над 6 млн. лева.

От проведения брифинг стана ясно, че са били претърсени общо 30 адреса на територията на цялата страна. На 14 от адресите са се намирали счетоводни кантори, от които били иззети голяма по обем документация, информация и електронни подписи.

Главният секретар на МВР Живко Коцев разясни пред медиите, че престъпната група, освен с данъчни измами, се е занимавала още и с пране на пари.

Акцията се проведе на 16 ноември, когато бяха извършени претърсвания в София, Варна, Пловдив, Бургас, Костинброд и Троян. Иззети бяха множество доказателства като тефтери, записки и компютри. В хода на операцията бяха разпитани 28 лица, допълни главният секретар на МВР.

Явор Серафимов от ГДБОП уточни, че задържаните в акцията са укривали ДДС при вноса на луксозни автомобили.

От прокуратурата поясниха, че става дума за неправомерно приспадане на данъчен кредит.

Предполага се, че за оборот от 30 млн. лева не е платен ДДС. Това е ставало чрез т.нар. „кухи фирми“.

От НАП обясниха, че в схемата са участвали няколко дружества. Целта била да не бъде платен ДДС. Сделките били с чужденци. Правени са фиктивни сделки за стоки и услуги. Колите били придобивани от фирми в ЕС. Те били декларирани като собственост на „кухи фирми“, като по този начин не бил внасян ДДС. Когато колите влизали в България, целта била да стигнат до краен потребител. При тези сделки всеки клиент е платил 20% на вносителя. Той обаче превеждал парите на друга фирма, която също участвала по веригата. Това били дружества, които нямат капитал. По този начин в държавата не е внасян дължимият налог. В схемата са ползвани скъпи коли и товарни автомобили. 

Според прокуратурата това разследване ще е сложно, защото ще са нужни много доказателства и редица експертизи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *