За първи път в Благоевград! Лидерите на „Продължаваме промяната“, кметове на общини и общински съветници на национална среща

ТОП НОВИНИ

За първи път Благоевград бе домакин на Национално среща на лидерите на „Продължаваме промяната“, новоизбраните им кметове на общини и общински съветници. Сред присъстващите в залата бяха министър-председателят акад. Николай Денков, финансовият министър Асен Василев, съпредседателят на ПП Кирил Петков, кметът на София Васил Терзиев и кметът на Пазарджик Петър Куленски.

Начало на срещата даде символичния домакин-кметът на Община Благоевград Методи Байкушев, който бе кандидат на „Продължаваме промяната“. По думите му на изминалите местни избори промяната е успяла да постигне голям успех, като са спечелили едни от най-ключовите градове в България. Байкушев обаче подчерта, че трудното за всички кметове тепърва започва. Той каза, че във всички градове има огромни натрупани проблеми, а наследството, което са им завещали техните предшественици е огромни дългове.

„Да се чуди човек за какво са ползвани тези заеми като не виждаме нищо срещу тях“, подчерта Байкушев. Кметът на Благоевград все има изрази надежда, че още следващата година кметовете на промяната ще успеят да направят така, че да има ред в общинските администрации, в общинските дружества и най-вече в разходната част, което от своя страна ще позволи всичко да започне да работи в полза на общините и държавата, а не на определени хора, както е било до сега.

По-късно на брифинг пред медиите Методи Байкушев коментира актуални теми, свързани с Община Благоевград.

„Успяхме да спечелим доверието на гражданите, че Благоевград може да има нов модел на управление, с прозрачност и в който няма институционална лъжа“, каза той и поясни, че под „институционални лъжи“ визира да се изнасят неверни данни от името на Общината.

За финансовото състояние на Благоевград кметът Байкушев каза, че очаква доклад от АДФИ след извършена проверка в Общината.

„Ние ще сезираме органите за гигантската финансовОбщински съвет за реалните измерения, който е съгласуван от експертите във финансовата дирекция, ще сезирам и прокуратурата, ако се наложи, за да се изясни къде са парите на Благоевград“, подчерта Байкушев.

Не бе подмината и темата за ОФК „Пирин“ и оставката на управителя Атанас Дафинов. По думите на Байкушев клубът има огромни дългове, което е шокиращо с оглед на това, че на проведена наскоро пресконференция от бившия кмет Илко Стоянов, същия е заявил, че оставя клуба в цветущо състояние. „Клубът има 0 лв. по сметките, преведохме 7 000 лв., за да може да се проведат планираните футболни срещи на ДЮШ“, каза градоначалникът на Благоевград.

Този петък – 24 ноември предстои да се проведе заседание на Общински съвет Благоевград, съобщи пред медиите Методи Байкушев и добави, че по време на него ще бъде внесено искане за назначаване на временен изпълнителен директор, който ще има нелеката задача – да направи опит и да извади клуба от тежкото финансово състояние, в което се намира.

От думите на Байкушев стана ясно, че Община Благоевград в момента не може да си позволи да подпомогне финансово клуба, който има задължения и за осигуровки за над 270 000 лв.

„Недоумявам как целият град знае, че клубът е затънал в дългове и някой излиза и казва, че го оставя без дългове! Казвам „край“ на това! Оттук натам Общината ще изнася само истинска информация за състоянието на администрацията, за дружествата, предприятията, клуба“, категоричен бе Байкушев.

Изказвания пред медиите направиха още премиерът Николай Денков и финансовият министър Асен Василиев, както и Кирил Петков, който не скри удовлетворението си от избора на благоевградчани за кмет и похвали Методи Байкушев за победата.

„Сега заедно доказахме, че „Съединението прави силата“. Можем да докажем, че когато имаме модел на управление без корупция, когато единствената кауза е отключването на потенциала на България, ще имаме позитивно бъдеще“, коментира Кирил Петков.

Финансовият министър Асен Василев „попадна по прицела на благоевградските журналисти“, които зададоха различни въпроси, свързани с националния бюджет и с общините в България.


От думите на министъра стана ясно, че в Бюджет 2024 година е направен корекция по отношение капиталовата програма, като вместно 12 млрд. лв., ще бъдат заложени 10 млрд. лв. Асен Василев подчерта, че въпреки промяната – в предстоящия бюджет ще има 25 % увеличение на капиталовата програма.

По думите му към момента не се очакват други големи промени, евентуални по-малки могат да възникнат между първо и второ четене на бюджета. Пари за култура и образование ще има, каза Василев в отговор на коментари от опозицията, че там щяло да има огромни дефицити.

„Знаете, запазва се 125 % на учителските заплати, значително са увеличени парите за наука и висше образование. В културата също има значително увеличеие на парите. Има 15 % увеличение на стандартите, отделно има едни 28.5 млн. лв., които са за реална дейност по методика на Министерството на културата. В петък проведохме среща с Асоциацията на библиотеките, музеите и читалищата. Те казаха, че искат да проверят каква проектна готовност имат и да се работи по-активно, за да могат тези средства наистина да стигнат до тях. Както знаете 2021 година дадохме 12 млн. лв., но те се върнаха, защото Министерството на културата не успя да се организира. Обещахме им да помогнем“, каза той.

Василев побърза да успокои обществеността и кметовете, че пари за всички общини ще има, те няма да бъдат разделяни на „наши и ваши“. А равносметката след местните избори, която направи финансовият министър е, че част от общините в България са в добро финансово състояние, други са фалирали. Трети вече са включени в оздравителен план.

Премиерът Николай Денков пък даде яснота по темата с исканата оставка на вътрешния министър Калин Стоянов, след протестите срещу БФС в края на седмицата. Той обясни, че отношението му към министъра на МВР ще зависи изцяло от начина, по който той ще действа спрямо служителите, за които има видео доказателства и свидетелски показания – че са упражнили насилие спрямо мирни протестиращи. Министър-председателят даде ясно да се разбере, че той не подкрепя такива действия от страна на полицаите, затова и очаква същите да бъдат разследвани и наказани.

Все пак акад. Денков е доволен от цялостната работа на полицаите по време на протеста, като подчерта, че по-голяма част от тях са си свършили работата така, като трябва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *