Радев след срещата на върха на НАТО: Единни сме в осъждането на агресията и недопустимата война(ВИДЕО)

БАЛАКАНИТЕ ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЕВРОПА ПОЛИТИКА

Президентът Румен Радев е в Брюксел, където участва в извънредната Среща на върха на НАТО.

НАТО одобри разполагането на батальонни бойни групи в България, Румъния, Словакия и Унгария

След срещата държавният глава изтъкна, че никога Алиансът не е бил по-единен в осъзнаването на необходимостта от неотложни мерки за подкрепа на Украйна, усилване на Източния фланг и прекратяването на агресията от страна на Русия и връщането на конфликта в полето на дипломацията.

„Една от големите задачи е да кажем ясно, че държим по никакъв начин да не допуснем ексалация на конфликта извън територията на воюващите държави. Категорично е подчертана намесата на НАТО по чл. 5 за защитата на всяка страна-членка. Не трябва да допускаме НАТО да се въвлича, за да избегнем Трета световна война.“ – каза Радев

На срещата България е поставила въпроса за изграждане с финансовите механизми на НАТО на система от тръбопроводи по Източния фланг съвместно с Гърция и Румъния. Този проект трябва да върви успоредно с подобряването на инфраструктурна свързаност и жлезопътна и автомобилна, заяви Радев.

Относно разполагането на батальонна бойна група в България президентът каза, че Великобритания ще изпрати 150 войници, които да се присъединят към нашите военнослужеши. Италия също има готовност да изпрати свои военни като част от батальона.

По време на срещата не е обсъждан въпроса кои страни осигуряват оръжейна помощ за Украйна и кои не, поясни президентът./БНТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *