МЕУ започна процедурата по удостоверяване на машините за гласуване

БЪЛГАРИЯ ИЗБИРА

Под наблюдението на поканени експерти от ДАНС екипите на Министерството на електронното управление (МЕУ) започнаха тази вечер работа по удостоверяване на съответствието на машините за гласуване. Очаква се те да работят в непрекъснат режим цяла нощ.  Това съобщиха от МЕУ.

Удостоверяването започва, след като Върховният административен съд реши, че за втория тур на местните избори трябва да има и машини за гласуване в секциите.

„Няколко дни“ би трябвало да продължи процедурата, която по методиката от 2021-ва година е разписана да се случи за 20. От министерството успокояват, че специалистите ще работят в непрекъснат режим. Очаква се опитът от предишни процедури също да помогне за завършването на процедурата в срок, който да позволи използването на машините на изборите след 4 дни.

От МЕУ казват, че цялостният процес ще протича под наблюдението на експерти от Държавна агенция „Национална сигурност“, определени след покана на МЕУ. Гражданите също ще могат да наблюдават какво става в т.нар. защитена стая, през друга зала в министерството.

Екипите, които извършват процедурата по удостоверяването, са били инструктирани за правилата за достъп до защитената зала. Именно там стана ясно, че зам.-министър Михаил Стойнов е снимал изходния код на машините преди местния вот. Министерството вече има и вътрешни правила за съхранение, достъп и работа с техническите средства и документи. Процесът на удостоверение ще се прави с 6 машини. Още две са в Института по метрология.  

В съобщението на МЕУ, изпратено до медиите тази вечер, се казва: „По-рано днес председателят на Българския институт по метрология и председателят на УС на Българския институт по стандартизация утвърдиха и изпратиха на ЦИК методика за удостоверяване на машините за гласуване, съобразена с решението на ВАС.

Министерството на  електронното управление ще осигури възможност на всички граждани да наблюдават процеса в реално време на място. Излъчването ще бъде достъпно утре от 9 часа  в зала „Партер“ в сградата на министерството, вход от ул. „Дякон Игнатий“ 13″.

/бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *