България казва: Не на войната в Украйна!

България ВОЙНАТА В УКРАЙНА

България излиза на голямо шествие в подкрепа на суверенна Украйна! Само на няколкостотин километра от нас един народ се бие за своята свобода и за бъдещето на Европа с цената на огромни невинни жертви и разрушения. Този народ успя да изненада целия свят с достойнството, смелостта и издръжливостта си.

Шествието, организирано в социалните мрежи ще бъде на 24 март от 18.30 ч. на пл. „Независимост“.

Същевременно България е в плен на все по-силната хватка на руската пропагандна война срещу страната ни. Руската посланичка си позволи да говори от името на българския народ. Следим надигащия се краен национализъм в Русия и разбираме какво означава той за България, ако не изискаме една адекватна и навременна позиция в подкрепа на Украйна от правителството ни. Не можем да позволим маргинални про-руски партии да диктуват най-важните решения за бъдещето на България. Не бива да оставим гласовете ни да бъдат заглушени, заявяват протестиращите във фейсбук.

Време е да се заявим, че сме тук, че сме в ЕС и НАТО, че сме направили вече цивилизационния си избор и заставаме зад него. Нека и ние да излезем, да направим един ярък, макар и символичен жест към народа на Украйна. Заедно с Украйна!, призовават протестиращите.

Площад Незавимост, 18:30 ч, четвъртък, 24 март – точно 1 месец от началото на войната!

Включете се, поканете приятели и семейство, нарисувайте плакати, вземете знамена – украински, български, на ЕС, а и музикални инструменти, за да ни видят и чуят! Събитието е мирно и участниците ще спазваме законите на Република България, заявяват още организаторите на протеста.

Асоциацията на европейските журналисти – България подкрепя мирното шествие за Украйна, което ще се състои в София. Подобни събития ще се състоят и в Бургас в сряда и във Варна в събота. Вече месец продължава тази безумна война на Владимир Путин срещу независима и суверенна Украйна. Война, в която бяха убити хиляди, включително стотици деца. Война, в която прекрасни градове бяха сринати със земята, а милиони бяха принудени да напуснат домовете си.

Тази война стана възможна единствено заради лъжи. Лъже се за всичко, дори за това, че това, че такава война няма. В самата Русия бе прието законодателство, въвеждащо военна цензура, което предвижда до 15 години затвор, за всеки дръзнал да каже истината за войната. Антивоенните протести са разпръсквани незабавно, а участниците арестувани, а независимите медии са закривани, заявяват от АЕЖ.

Посегателствата над свободата на словото не са нищо ново за режима на Владимир Путин. Но след началото на кървавата военна инвазия в Украйна, която Кремъл нарича „специална военна операция“, примката около критичните журналисти и граждани се затегна до ситуация, в която казването на истината на практика е криминализирано. За това свидетелстват арестите на десетки хиляди руски граждани и закриването на някои от последните независими руски медии като „Ехото на Москва“ и телевизия „Дождь“. Легендарният вестник „Новая Газета“, чийто главен редактор Дмитрий Муратов получи на Нобеловата награда за мир през 2021 г., взе решение да продължи работа въпреки фактическата забрана да предава реалността такава, каквато е. Дмитрий Муратов заяви, че ще даде нобеловата си награда за бежанците от Украйна.

И въпреки всичко, истината намира начин да си пробие път, дори на най-неочаквани места. Нека си спомним за Марина Овсянникова, журналистката от руския Първи канал – едно от главните остриета на Кремълската пропаганда, дръзнала да се появи в ефира на централните вечерни новини на държавната телевизия с плакат „No war. Спрете войната. Не вярвайте на пропагандата. Тук ви лъжат. Russians against war“.

Постъпката на Овсянникова, а и на хиляди руснаци, намиращи оригинални начини да изразят позицията си срещу войната, показва, че във времена на всеобщ мрак, е много важно да сме активни и да се противопоставяме на злото. Именно затова ви призоваваме да се включите в шествието и да покажете, че българите подкрепят мира и украинския народ в справедливата му борба срещу престъпната агресия на Владимир Путин, заявяват още от Асоциацията на европейските журналисти. /БГНЕС, автор на визията е Теодор Ушев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *