Извънредна среща на върха на НАТО в Брюксел

България ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЕВРОПА

В Брюксел днес ще се проведе и извънредна среща на върха на НАТО, в която ще участва и българският президент Румен Радев. Лидерите на страните от Алианса се събират за първи път от началото на войната в Украйна а за срещата в Европа пристигна и американският президент Джо Байдън.

Променената среда на сигурност в Източна Европа, заради войната в Украйна, както и укрепване на отбранителния потенциал на държавите-членки на Алианса, се очаква да бъдат във фокуса на форума на високо равнище, който ще се проведе в Брюксел, съобщават от президентството. Какво да очакваме каза още вчера генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг:

„Очаквам лидерите да се споразумеят да засилят позицията на НАТО във всички оперативни полета в източната част на Алианса – земя, по въздух и по море. Първата стъпка е разполагането на четири нови бойни групи на НАТО – в България, Унгария, Румъния и Словакия“.

Дни преди да замине за Брюксел Румен Радев призова на Украйна да бъдат предоставени защитни средства:

„Индивидуални защитни средства за цивилните. Бронежилетки, каски, друго необходимо оборудване, особено с акцент на районите, където преобладава българско малцинство, подложено на обстрел“.

Обръщение към лидерите на страните от Алианса ще направи украинският президент Володимир Зеленски и въпреки многократните му призиви още от началото на войната за налагане на зона забранена за полети, за изпращане на изтребители – позицията на пакта остава непроменена. Очаква се да бъде засилена въоръжената помощ срещу химическа, биологична и ядрена заплаха, на фокус е и ролята на Китай във войната./БНР, сн: ЕПА/БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *