Денков за „Лукойл“: Предложението да се отмени дерогацията в рамките на 7 дни е невъзможно(ВИДЕО)

България ПОЛИТИКА

„Не става дума за сделка, за това какво е най-полезно за България. Предложението да се отмени дерогацията в рамките на 7 дни е невъзможно“, заяви премиерът Николай Денков говори пред журналисти в Благоевград относно дерогацията на вноса на руски петрол и задълженията на „Лукойл“ към хазната.

По думите му това означава рафинерията да няма петрол след 10-15 дни, когато се изчерпат запасите и резервите.

„Реалистично и смислено е да се събират свръхпечалбите на „Лукойл“ от разликата в цените на двата вида нефт, подчерта още премиерът.

Според него има голяма разлика между това рафинерията да може да работи с различен петрол и да го има различния петрол.

„Различният петрол се осигурява с дългосрочни договори, изискват се месеци на преговори. Това беше основната причина дерогацията да се прави на етапи“, допълни Денков.

Той поясни, че се очаква „Лукойл“ да спази законите. До края на годината би трябвало да са внесени всички пари от данъците, важно е тези пари да влязат в бюджета по правилния начин, от там има фонд, който казва как да бъдат използвани тези средства, коментира още Николай Денков.

Ще има ли коледни добавки за пенсионерите?

Относно управляващите Николай Денков даде оценка, че правителството си изпълнява управленската програма. По думите му разговорът за коледните добавки за пенсионерите не е приключил, защото трябва да се види изпълнението на бюджета.

„Министърът на финансите го казва като принцип, защото е много по-важно да се повишат пенсиите, отколкото да им се дадат средства един или два пъти годишно“, каза още Николай Денков.

Прием в еврозоната

Николай Денков изрази надежда България да влезе в еврозоната от 1 януари 2025.

„Успяхме да уплътним защитата на външната граница на Европейския съюз. В момента българската граница е много добре защитена, имаме добро сътрудничество с турските власти. Част от държавите имат вътрешни проблеми с миграцията, за тях ще бъде по-добре ако България и Румъния са в Шенген“, каза още Николай Денков.

Той заяви, че бушуващите военни конфликти вдигат рисковете за непредвидени събития в Европа и света.

/бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *