МВнР с последна информация за българите в Газа

България СВЯТ

Общо 37 български граждани и членове на техните семейства на територията на ивицата Газа са се обърнали за съдействие към Министерството на външните работи (МВнР) и задграничните представителства в Рамалла, Кайро и Тел Авив. Това съобщиха от МВнР за БТА. 

Търсят се възможности за съдействие за тяхната евакуация в тясна координация с други държави членки на Европейския съюз и с партньорскидържави, допълниха от външното ни министерство.

До този момент не е постъпвала информация за загинали или пострадали български граждани и членове на техните семейства.

Палестинци заявиха, че са получили нови предупреждения от израелската армия да се евакуират от Северна Газа към южната част на ивицата, тъй като в противен случай може да бъдат сметнати за поддръжници на „терористичнаорганизация“, предаде Ройтерс.

Държавата Израел нанася въздушни удари в ивицата Газа, откакто на 7 октомври палестинската групировка „Хамас“ извърши атака срещу Израел. Освен това Израел струпва войски и бронирани машини на границата с палестинската територия преди очаквана сухопътна офанзива. Израел вече нареди на палестинците в ивицата Газа да се евакуират на юг. 

/сн: бгнес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *