Старши помощник-капитанът на кораба „Рожен“: Снаряд се взриви на около 200 м от нас

България СВЯТ

Бяхме сигурно едни от първите свидетели на началото на войната в Израел. Тома коментира пред „Денят започва“ Стойчо Ангелов – старши помощник-капитан на кораба „Рожен“, който тази нощ се прибра в България с още трима моряци.

Четирима моряци от кораба „Рожен“ са обратно у дома

„В 6:30 на 7 октомври бях на мостика на вахта и веднага видях атаката – десетки ракети в една и съща посока започнаха да летят към Газа. След половин час атаката се прехвърли към Ашкелон и около 8-9 часа видяхме първите взривове в Ашдод , бяхме на около 3 мили (6 километра) разстояние. В 10:30 часа сутринта стана взрив на около 200 м от нас“.

Корабът „Рожен“ е бил закотвен – никой не е очаквал, че нещо такова ще започне, бяха празници, каза още Ангелов.

В началото не е имало кой знае каква комуникация с офиса в Български морски флот, не са дадени инструкции и не е била предложена евакуация на българите. Същата сутрин на пристанището са пристигнали израелски власти, които са уверили моряците, че Ашдод е едно от най-защитените места в страната. Екипажът обаче се е притеснявал след снаряда, попаднал близо до кораба.

Моряците на „Рожен“: Останалите кораби в израелското пристанище вдигнаха нивото на опасност, ние – не

Ангелов разказа и за опитите за прибиране обратно у дома.

„Първите притеснения бяха, че при самото излитане има риск от атака към нашия самолет, но после се оказа, че 15 минути след като излетяхме, получи авария и се върнахме в Тел Авив. Слава богу, стигнахме благополучно до София“.

/бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *