ЦИК с указание за заличаване на кандидати за кметове на кметства

БЪЛГАРИЯ ИЗБИРА

ЦИК е изпратила указание до ОИК в Перник за заличаване на всички кандидати за кметове на най-големите пернишки кметства „Изток” и „Църква”, както и кметствата „Бела вода” и „Калкас”. Мотивите са, че кметствата не фигурират в актуализирания списък на НСИ към 4 август, в които следва да се произведе избор на кметове на 29 октомври.

До поредния сложен казус с четирите пернишки кметства, които са на територията на града, се стигна след обжалване пред ЦИК на решения на ОИК за заличаване регистрацията на трима кандидати за кметове в кметствата „Изток”, „Църква” и „Калкас” поради липса на регистрация по постоянен или настоящ адрес на територията на населеното място. 

Проблемът с четирите пернишки кметства не е нов. В предходни години, месеци преди насрочването на местни избори от МРРБ е изпращано писмо с настояване ОбС да вземе решение за закриване на градските кметства. Съветниците винаги успяваха да намерят „вратички” в закона, за да запазят кметствата. Сега проблемът изскочи постфактум, по-малко от месец преди провеждането на вота. Очаква се по-късно днес ОИК да заседава по казуса.

/бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *