98 се ваксинираха срещу Ковид-19 в РЗИ – Благоевград за 3 дни

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ТОП НОВИНИ

98 благоевградчани са се ваксинирали за 3 дни срещу Ковид-19 в имунизационния кабинет на РЗИ.

„Новата ваксина ни бе доставена на 27 септември и към момента интерес към имунизацията има предимно от възрастния хора“, заяви за „Струма“ д-р Веселка Мончева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ в здравната инспекция. Ваксинирането е безплатно и се провежда през работните дни на седмицата от 9 до 12 ч. в имунизационния кабинет на РЗИ – Благоевград. В сайта на здравната инспекция обаче е посочено, че това става само в сряда, което е грешка, показа репортерска  проверка. 

„Ваксината Comirnaty Omicron ХВВ.1.5 се прилага за активна имунизация в единична доза, като могат да се ваксинират лица без първична и бустер имунизации. Необходимо условие за прилагане на ваксината при ваксинирани хора е да са изминали поне 3 месеца от датата на последно поставена ваксина срещу Covid-19. При деца на възраст от 6 месеца до 4 години включително, които са без данни за завършен курс на първична ваксинация срещу Covid-19 или предишна инфекция със SARS-CoV-2, ваксината се прилага като първичен курс от 3 дози. Препоръчва се втората доза да се приложи 3 седмици след първата доза, последвано от трета доза, приложена най-малко 8 седмици след втората доза. При деца на възраст от 6 месеца до 4 години включително с анамнеза за завършен курс на първична ваксинация срещу Covid-19 или предишна инфекция със SARS-CoV-2 се прилага единична доза”, уточниха от РЗИ. В областта ваксини се правят в три медицински центрове в Петрич, Гоце Делчев и Банско.

„Ние започнахме да правим ваксини в четвъртък. Към момента са се имунизирали 60 човека. В един флакон има 6 дози. Днес правим заявка в РЗИ – Благоевград за нови 70 ваксини. Ваксините са безплатни, издаваме сертификати. Интересът е голям, имаме доста запитвания от граждани. Обичайно от хора, които преди това са се ваксинирали.

Правим и тестове за Ковид-19, тъй като вече наблюдаваме завишаване броя на заразените. Симптомите са втрисане, болки в мускулатурата, отпадналост, но заболяването протича много по-леко в сравнение с това, което беше преди 2 години“, заяви д-р Ангел Попов, управител на МЦ „Артро“ в Гоце Делчев.

/сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *