Асен Василев: ДДС в ресторантьорството трябва да е 20%

ТОП НОВИНИ

Засега Министерството на финансите остава на позицията, че ДДС в ресторантьорството трябва да се върне на 20-процентна ставка, обяви министър Асен Василев след извънредното правителствено заседание. Той обаче изрази готовност, ако браншът представи достатъчно мерки за изсветляването на сектора, ставката на косвения налог да остане 9 на сто. 

Ето и част от обсъжданите мерки: 

„Министерство на финансите, към момента, е публикувало данъчните закони с 20-процентна ставка. Данъчните закони няма да бъдат изтеглени. Ставката няма да бъде променена на 9%! Водим разговори с представители на бранша за изсветляване. Тези разговори са в няколко посоки. Те сложиха 7-8 предложения на масата. Чакаме ги писмено. Едно от тях е да се вдигнат минималните осигурителни прагове по професии в сектор „ресторантьорство и хотелиерство“, като най-ниският е за 1000 лева, а не да се осигуряват на минимална работна заплата. Друго е всяко заведение да има пос терминал и да има глоба, ако нямат.

Трето предложение е да не се плаща сметката, ако не бъде издаден фискален бон. Четвърто предложение, което обсъждахме, е да не могат да се осигуряват служители на по-малък пълен работен ден, освен ако нямат втора работа или други доходи. Нека да видим как този пакет изглежда. Ще го насмятаме, ще видим какви са приходите в бюджета от този пакет от изсветляващи мерки и ако те са по-големи от възстановяването на ставката, тогава можем да имаме разговор за това дали ставката да остане на 9% трайно. Към момента не сме получили такива предложения, така че мнението на Министерството на финансите е, че ставката, за момента поне, трябва да остане на 20%“. 

/труд бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *