Денков след срещата с еврокомисар Иванова: За Шенген обсъждаме единствено декември 2023 г.

България ПОЛИТИКА

В момента обсъждаме една единствена възможност за Шенген – декември 2023 г.“, заяви Николай Денков след среща с комисаря по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова, предаде репортер „Фокус“.

По думите му на срещата са обсъдени приоритетите на българското правителство.

„Как да използваме възможността, която позицията на Илиана Иванова като еврокомисар предоставя като възможности за България да се възползва максимално от европейските структури, фондове, култура, обмен. Имаме пълно съгласие по отношение на приоритетите, подходът, който трябва да използва България“, допълни Денков.

Премиерът подчерта, че няма съмнение в доброто сътрудничество.

„Шенген, еврозоната стоят на дневен ред. Можем и трябва да работим заедно. Вие трябва да осигурите стабилност, както и взимането на бързи и адекватни решения. Обещахме си да бъдем в непрекъснат контакт, комуникация и диалог с българските власти“, допълни Илиана Иванова.

Относно това какви средства може да загуби България по Плана за възстановяване и устойчивост премиерът коментира, че има забавяне, което е свързано с реформата в правосъдната система и промените в енергетиката.

„България ще представи документи в началото на октомври пред Европейската комисия. Те са на финален етап. Започва преговорен процес, в който до края на годината да доуточним всички текстове по отношение на ПВУ“, допълни той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *