760 лв. минимална заплата поискаха синдикатите

България ПОЛИТИКА

Минималната заплата да бъде увеличена на 760 лв. от 1 юли поискаха синдикатите на проведеното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. От 1 април минималната заплата ще бъде увеличена от сегашните 650 лв. на 710 лв.

Според КНСБ обаче инфлацията от 10% вече е изяла предстоящото увеличение на минималната заплата с малко над 9% от началото на април. Затова поискаха още едно увеличение до края на годината.

Работодателите възразиха срещу административното определяне на минималната заплата. Според БСК правителството не е направило задълбочен анализ за последиците от вдигането на минималната заплата на 710 лв.

В условията на постоянно нарастващи и непредвидими цени на електроенергията за небитовите потребители, нарастващи цени на суровините (метали, жито, горива и др.), нарастването на минималната заплата ще засегне всички фирми, работещи в условията на висока конкуренция, се посочва в становище на БСК, изпратено до медиите.

Тези фирми, които извършват своята дейност в енергоемки и ресурсоемки индустрии, ще формират завишена производствена себестойност, която в чести случаи може да надхвърли продажната цена на продукцията. Същевременно фирмите няма да могат да увеличат цените заради високото ниво на конкуренция и глобализацията, която позволява внос от световни региони без война и с ниско ниво на пандемия.

Военният конфликт в близост до България ще се кумулира с негативните икономически фактори от дълго продължилата пандемия, което поставя под сериозно съмнение реализацията на предвидения в Бюджет 2022 г. растеж на БВП от 4,8%, посочват от БСК. Същевременно в мотивите за увеличение на минималната заплата не е представена прогноза дали и с колко ще се намали растеж на БВП за 2022 г. заради войната и по какъв начин увеличението на минималната заплата ще повлияе на допълнителното намаление на този показател. Липсва анализ на ефектите на войната, пандемията и увеличението на минималната заплата за нарастване на производствените разходи и потенциалното намаление на БВП, посочват от БСК./trud.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *