България е на дъното в ЕС по дигитални умения

България

Само 31 процента от българите имат базисни дигитални умения, което е доста под средното ниво за ЕС (54 процента) е и най-ниското за съюза. Това се казва в доклад на Европейската комисия за напредъка на държавите в цифровизацията.

Едва 8% процента от българите притежават по-задълбочени дигитални умения, което също е доста по-средното ниво в ЕС (26%). България има нисък дял на специалисти по информационни технологии (3,8 на сто при средно в ЕС – 4,6 на сто). Комисията препоръчва на страната да увеличи усилията в областта на цифровите умения и да повиши възможностите за преквалификация.

В доклада се посочва, че разпространението на цифрови обществени услуги в страната все още е ниско и са необходими целенасочени мерки за подобряването на ситуацията. Услугите на електронното правителство се използват по-рядко, отколкото в останалите страни от ЕС. Брюксел препоръчва на властите да разясняват на гражданите възможностите да използват електронното управление.

България да ускори внедряването на 5G и цифровизацията, препоръчва ЕК

Цифровизацията на бизнеса в България изостава значително в сравнение с другите страни на ЕС. Делът на българските дружества с услуги в облак е един от най-ниските в ЕС.

България е постигнала много добър напредък в областта на фиксираната широколентова свързаност, се казва в доклада. Достъпът до оптичен интернет е по-висок от средния за ЕС. Разпространението на 5G е достигнало 67 на сто, но са необходими още усилия.

България разполага с 6,27 милиарда евро по Плана за възстановяване и устойчивост, като 1,6 млрд. евро от тези средства трябва да отиват за цифровизация./бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *