Жертвите при сблъсъците между полицията и въоръжени нападатели в Северно Косово станаха четири

СВЯТ

Косовската полиция съобщи, че при престрелките с полицията са били убити трима от общо около 30 нападатели, които рано тази сутрин убиха полицейски служител и раниха още един в село в населеното със сръбско мнозинство Северно Косово, съобщи Ройтерс.

Според информациите нападателите са се барикадирали в манастир в село Банска, където през нощта извършиха нападението над патрул на косовската полиция. По данни на диоцеза на Сръбската православна църква в Косово в манастира се намират поклонници от Нови Сад и гостуващ игумен, които са потърсили безопасност във вътрешността на обителта.

По данни на косовските власти нападателите са тежко въоръжени с огнестрелно оръжие и гранати и разполагат с бронирани машини.

Косовският премиер Албин Курти и президентът Вьоса Османи обвиниха за нападението подкрепяни от Сърбия престъпни групи. Белград отхвърли тези твърдения. По-късно се очаква изявление на сръбския президент Александър Вучич.

Нападението над патрул на косовската полиция беше осъдено от ЕС и от САЩ, а американското посолство в Прищина заяви, че косовската полиция има отговорността за налагането на върховенството на закона в района.

Мисията на НАТО КейФОР обяви, че разполага със сили в района, които ще се намесят, ако възникне необходимост.

/БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *